Get on Board

Uitgever: Iello/Asmodee
Genre: flip and write
Spelers: 2-4
Duur: 30 minuten
Leeftijd: 8+

Start de bus en maak de ideale route door New York of Londen. Haal ondertussen passagiers op, stop op de mooiste plekken, vermijd files en zorg dat je aan het einde van je rit de meeste punten hebt. Dat is waar het om draait in dit spel. Lijkt je dat leuk? stap in en rij mee door de straten van de stad in Get on Board!

In het midden van de tafel ligt de plattegrond van New York of Londen, dit is afhankelijk van het aantal spelers. Verder heeft iedere speler een eigen scorevel en 32 routedelen in zijn spelerskleur. Op het bord komen 2 algemene scorekaarten te liggen en iedere speler krijgt nog een geheime opdracht.
Iedere speler krijgt nog 2 startkaarten, waarvan er 1 als startpositie wordt gepakt. Daar start je reis door de straten. Alle buskaarten worden geschud en de reis kan beginnen.

Als je aan de beurt bent draai je de bovenste kaart van de buskaartjes om. Deze kaarten zijn verschillend van kleur. Nu kijk je aan de bovenzijde van je scorevel, daar staat op welke route je gaat rijden bij de betreffende kleur. Bij iedere speler is dit anders namelijk. Nu leg je de route neer vanaf je startplek met de routedelen.

Tijdens het leggen van je route kom je allerlei mensen en gebouwen tegen. Deze noteer je op je scorevel en zo ga je punten verdienen.
Iedere oma levert een punt op, terwijl studenten ook punten opleveren, maar die tellen pas echt mee als je ook langs de universiteit gaat met de bus. Zo heeft iedere soort persoon zijn eigen voorwaarde om te score.

Tijdens de rit probeer je ook nog de files te ontwijken, want routes waar al een andere bus heeft gereden levert je minpunten op. Verder ga je proberen de eigen en de gezamenlijke doelkaarten te halen, dit allemaal voor de punten. Let erop dat je niet op je eigen gereden route terecht komt, want dan is het spel afgelopen voor je.

De kunst is om op tijd langs gebouwen te rijden om passagiers te laten uitstappen, zodat ze weer punten opleveren en misschien ook nog wel bonuspunten bij andere vakken opbrengen.

Ons oordeel: Get on Board is een leuk kort spel waarbij je goed moet kijken waar jezelf naar toe wilt gaan met je route, maar tegelijkertijd ook de andere in de gaten moet houden, zodat je niet te veel in de file komt. Iedereen speelt iedere ronde mee, dus je bent ook constant bezig met puzzelen en plannen. Ieder spel is anders dus je zult steeds moeten kijken wat de beste weg is. Wij rijden in ieder geval graag nog een ritje in de bus!

Cijfer (1-5): 4

Vergelijkbare berichten