Dorf Romantik

Uitgever: Pegasus Spiele
Genre: tegels leggen, cooperatief spel
Spelers: 1-4
Duur: 45 minuten
Leeftijd: 8+

Dit spel klinkt precies zoals het is. Het is een rustig spel over mooie landschappen en kabbelende beekjes. Er zit een sterke carcassonne vibe over dit spel, maar de uitdaging is echt anders. In Dorf Romantik speel je met elkaar een campaign of losse spellen en probeer je je landschap zo goed mogelijk in te richten. De burgemeester van het dorp is wel wat ambitieus en wil minstens 3 projecten tegelijk hebben lopen en dit bepaalt deels de loop van het spel. Voltooi zoveel mogelijk opdrachten voor je landschapstegels op zijn en haal extra punten binnen met de aanvullende opdrachten.

Of je nu met 1 speler speelt of met 6 de voorbereidingen en het spelverloop zijn altijd gelijk. Er worden 3 landschapstegels terug in de doos gelegd en de rest wordt gedekt op stapels op tafel gelegd. Er wordt een aparte stapel gemaakt van de doeltegels en de doelfiches worden per soort gedekt apart gelegd.

Het spel kan nu beginnen: Aangezien er altijd 3 lopende projecten moeten zijn, moeten de spelers nu 1 voor 1 een landschapstegel trekken. Afhankelijk van het icoon wat hierop staat moet er een doelfiche getrokken worden wat aangeeft uit hoeveel tegels het doel moet bestaan. dorpen, bossen en graanvelden mogen op elke manier worden afgebroken, de rivier en de rails moeten doorlopen of een begin- of eindpunt hebben. Wanneer de tegels op zijn, is het spel afgelopen. Het is dus zaak om zo veel mogelijk opdrachten te voldoen, want elk doelfiche levert het aantal punten op wat erop staat.

Naast de doelfiches zijn er nog andere manieren om extra punten te scoren. In het eerste spel kan dat alleen met tegels met vlaggen. Er zijn 3 tegels, die elk voor 1 soort landschap staan. Zorg je dat je vlag aan het einde van het spel in een afgesloten gebied staat, dan krijg je nog extra punten gelijk aan het aantal tegels van dat gebied. Voor je langste rivier en treinroute krijg je ook nog punten.

Het aantal punten bepaalt wat je op je campaign vel mag invullen. Midden op het blad staat een route die je kunt afleggen. Elke stap moet je verdienen tijdens de spellen die je doet en tijdens je route kom je nieuwe onderdelen tegen die het spel nog interessanter maken en kunnen zorgen dat je de volgende keer een nog hogere score haalt.

Ons oordeel: Op Spiel stond dit spel op onze lijst om te spelen als er echt tijd over was. (dus niet echt heel interessant op het eerste gezicht), maar nu we hem gespeeld hebben willen we meer. Voor ons zijn de campaigns erg leuk, je wil meer en beter en hoe meer erbij komt, hoe hoger de scores worden, dus dat maakt dat het erg herspeelbaar is. We hebben meerdere spellen die voor 1 persoon geschikt zijn, alleen Groves en Tiwanaku hebben de eer gehad meer dan 1x hiervoor uit de kast te komen. Dit spel pak je net zo makkelijk als je alleen bent. Je hebt weinig voorbereidingstijd en je hoeft niet te kijken wat ook alweer de verschillen waren als je alleen speelt. Daarnaast is het heel fijn dat je meerdere campaigns naast elkaar kan laten lopen. Je kan op je eigen vel aankruisen welke extra’s je al hebt vrijgespeeld en zo weet je per gezelschap hoe ver je bent. Als ik 1 puntje van kritiek mag geven is het dat de extra tegels, netjes op een kaartje beschreven zijn, je kan ze apart opbergen in de doos, maar ik had het fijn gevonden als er op de tegels zelf ook een tekentje stond bij welke uitbreiding hij hoort. Ondanks dat krijgt Dorf Romantik de volle score van ons.

Score 1-5: 5!

Vergelijkbare berichten