Splendor Duel

Uitgever:Asmodee/Space Cowboys
Genre: set collection
Spelers: 2
Duur: 30 minuten
Leeftijd: 10+

Verzamel de mooiste diamanten zodat je voorraad groter wordt. Zo zal je steeds meer in bezit krijgen en kun je nog mooiere en duurdere diamanten kopen. Wie bereikt als eerste 1 van de 3 einddoelen en gaat er met de overwinning vandoor? Maak de juiste beslissingen en reserveer op het juiste moment een kaart. Dat zal je helpen in Splendor Duel!

Ben je al bekend met Splendor, dan zal een deel van het spelmechanisme je bekend voorkomen, maar het spel wordt toch wat anders gespeeld, behalve edelstenen en goud, heeft deze versie ook parels om te sparen. Midden op tafel ligt het speelbord, hierop liggen fiches met diamanten. Verder liggen er 3 perkamentrollen, 4 kaarten met edelen en de diamantkaarten in 3 verschillende niveaus.

Wanneer je aan de beurt bent, is je hoofdactie het pakken van 1 tot 3 fiches. Eis hiervan is dat de fiches aan elkaar grenzen en er geen gouden fiche bij zit. Neem je in deze actie 2 parels of 3 fiches van dezelfde kleur, dan krijgt je tegenstander een perkamentrol. Je mag in plaats van edelstenen ook een gouden fiche pakken en een kaart reserveren uit het aanbod.

Een derde optie is om een kaart uit het aanbod te kopen of een kaart uitspelen die je eerder gereserveerd hebt. fiches die je hiervoor betaalt, gaan in een buidel. Elke kaart die je koopt heeft een eigen edelsteen rechts bovenin de hoek staan. Deze kaarten kunnen gebruikt worden als grondstoffen om andere kaarten te kopen, deze raak je niet kwijt. Zo kun je met behulp van je aankopen steeds grotere aankopen doen.

Op de kaarten staan ook nog extra symbolen, wanneer je een kaart koopt, mag je gelijk de bonus die hier bijhoort uitvoeren. Dit kan een extra beurt zijn, een gratis edelsteen of een perkamentrol. Perkamentrollen kunnen worden ingezet om als vrije actie 1 edelsteen of parel van het bord te mogen halen.

Het laatste symbool dat te vinden is op de kaarten is een kroon. Heb je 3 kronen bij elkaar gespaard, mag je een van de edelen uitkiezen. Deze leveren extra punten en soms ook een voordeel op.

Het spel is afgelopen als een speler 20 punten totaal, 10 kroontjes of 10 punten van 1 kleur heeft. De speler met de meeste punten heeft dan gewonnen.

Ons oordeel: We waren al fan van Splendor, en dat was ook prima met 2 spelers te spelen, dus we zagen eerst niet echt een toegevoegde waarde in Splendor Duel. Nou dat was wel even een vergissing. Het spel is wat compacter, maar heeft ook wat meer diepgang doordat je keuze voor de kleuren niet helemaal vrij is. Het bord bepaalt wat je kan kiezen en als er al het een en ander weg is, kun je dus ook minder pakken of moet je de afweging maken om een grotere buit te laten liggen om die ene steen te kunnen pakken die je toch wel graag wil hebben. Uiteindelijk zijn we blij dat ook dit spelletje in de collectie zit en is het echt nog een verbetering ten opzichte van het oorspronkelijke spel dat ook al niet slecht was.

Score:(1-5) 4,5

Vergelijkbare berichten