Atelier: The painter ‘s Studio

Bron foto: Boardgamegeek

Uitgever: AEG
Genre: dice rolling, set collection
spelers: 2-4
30 – 45 minuten
leeftijd 14+


Pak je kwasten, neem een doek en wordt een schilder die de mooiste schilderijen maakt. Zorg wel voor genoeg verder, anders ga je verliezen.

Inhoud van de doos:
* 40 schilderijen
* 16 schilderskaarten
* 4 spelersborden
* 60 verfblokjes
* 16 dobbelstenen
* 20 inspiratiefiches
* 48 studenten(meeples)

Aan het begin van het spel krijgt elke speler een spelersbord, 12 studenten, 4 dobbelstenen in de spelerskleur, 1 inspiratiefiche en 2 schilderskaarten, waar hij/zijn er een van mag houden. Tenslotte worden de verfblokjes mer kleur gesorteerd en in het midden van de tafel gelegd.

Als je aan de beurt bent gooi je je dobbelstenen, met de gegooide dobbelstenen kun je, afhankelijk van de waarde, bepaalde acties kiezen:

  • 1 of 2: student plaatsen
  • 3: verplaats studenten
  • 4: pak verf
  • 5: schilder een schilderij
  • 6: pak 1 willekeurige verf
    Ook kun je een willekeurige dobbelsteen inleveren om een inspiratiefiche te pakken.

Het studenten (ver)plaatsen gebeurt bij de verfblokjes. je kunt namelijk alleen met een 4 de verf blokjes pakken waar je de meerderheid aan studenten hebt staan. Het is dus zaak om dit goed in de gaten te houden.

Wil je een schilderij schilderen, dan heb je de juiste verf nodig om hem te schilderen. Sommige schilderijen kosten naast verf ook studenten, die komen dan terug naar je spelersbord en zul je weer opnieuw moeten inzetten. Andere schilderijen hebben een eenmalig voordeel, deze voer je direct uit.

Met inspiratiefiches kun je verschillende dingen doen, zo kun je al je dobbelstenen herrollen, je kunt er 2 inleveren om een schilderij te maken ipv een 4 op je dobbelsteen of voor 3 mag je een schilderskaart pakken, deze kunnen je aan het einde van het spel extra punten opleveren, afhankelijk van de voorwaarde op die kaart.

rbt

Het spel is afgelopen zodra een speler zijn derde meesterschilderij heeft geschilderd. Deze zijn te herkennen aan een ster onder de titel. De speler met de meeste punten wint het spel.

Ons oordeel: Atelier is een spel met simpele regels, maar tijdens het spelen kom je er al snel achter dat je soms lastige keuzes gaat maken. Uiteraard is alles afhankelijk van je gegooide dobbelstenen, maar met het gebruik van je inspiratiefiches kun je ook ver komen. Met een speelduur van ongeveer 45 minuten speelt Atelier vlot weg en ben je lekker aan het schilderen. De Bob Ross komt vanzelf in je boven….

Score 1-5: 4,5

Vergelijkbare berichten