Atlantis Rising

Bron foto: Boardgamegeek

Uitgever: Elf Creek Games
Genre: coöperatief
spelers: 1-7
60-120 minuten
leeftijd 10+


Je woont op het eiland Atlantis, dat langzaam door de zee wordt opgeslokt. Zorg dat je met je medespelers de poort naar een andere wereld opent voordat het eiland in de golven is verdwenen. De meest lucratieve acties zijn hierbij de meest riskante.

In Atlantis Rising moet er goed worden overlegd om de juiste grondstoffen te verzamelen om de poort naar een andere wereld te kunnen openen. Alle spelers hebben hiervoor 1 leider en 2 volgers in hun eigen kleur ter beschikking. Tijdens het spel moeten deze figuren worden ingezet om grondstoffen, kennis of nieuwe volgers te verzamelen. Hierbij geldt: Hoe verder je je figuren naar de rand van het eiland brengt, hoe beter de opbrengst, maar de kans is dat dit deel al onderloopt voor je je actie kunt doen.

 

Na het zetten van de speelfiguren, worden er eerst kaarten gedraaid die aangeven of er een stuk land onderloopt en welk deel er onderloopt. Iedereen die op een ondergelopen stuk land staat, moet zijn poppetje terugnemen en heeft deze ronde een actie minder.

Om de poort naar de andere wereld te kunnen activeren, moeten er eerst 10 onderdelen worden geïnstalleerd. Deze onderdelen leveren stuk voor stuk ook weer voordelen op die je eenmalig of meerdere keren kunt gebruiken, als je het onderdeel meerdere keren kunt activeren, moet je hiervoor wel één of meerdere poppetjes gebruiken, dus het is ook verstandig om te investeren in nieuwe volgers. Daarnaast kun je ook je kennis nog uitbreiden en dit levert soms wel heel goede voordelen op, die je hard nodig hebt.

Na de actiefases is er nog een fase waarbij de spelers moeten kiezen om 0-3 tegels om te draaien. Het aantal is afhankelijk van de ronde waarin je zit. Door grondstoffen op te offeren, kun je ervoor kiezen om een dijk te plaatsen die het land 1 beurt langer kan beschermen. Dit kan erg nuttig zijn.

Ons oordeel: Atlantis Rising Is goed te spelen ongeacht met hoeveel spelers je speelt. Voor de eerste keer worden 10 specifieke onderdelen geadviseerd om de poort mee te openen en een beperkt aantal specifieke kaarten voor een onrustige nacht en een dubbele vloed in het onheilsdek te doen. Met deze opzet is het  makkelijk om het spel te leren, maar ook relatief makkelijk om te winnen. Gelukkig kun je het aan alle kanten moeilijker maken en dan wordt het echt wel een uitdaging om op tijd te ontsnappen. Met wat meer uitdaging is het spel goed in balans, maar het ziet er ook nog eens super aantrekkelijk uit. Hoewel het een grote uitdaging is, is het ook voor beginnende spelers nog goed te spelen en uit te leggen.

Score (1-5): 4

Vergelijkbare berichten