Seriously!?

Uitgever: The dutch game mill
Genre: party
Spelers: 2-8
Duur: 20 minuten
Leeftijd: 8+

Waar doe je goed aan? Wat is slim? Welke kant ga ik op? Het spel blokkeren of ruimte voor andere laten? Al die vragen kun je loslaten in dit spel, geen enkele strategie helpt, want in dit spel kan het alle kanten op. Hoe het spel wordt beëindigd bepaalt zelfs hoe er gescoord gaat worden. Seriously? Ja zeker!

In het midden van de tafel komt de doos te staan, die heeft het speelbord op de deksel staan. Verder krijgt iedereen een x aantal handkaarten, het aantal is afhankelijk van het aantal spelers. Alles spelersschijven komen op 0 te staan en in het midden van het speelbord komen kruizen, gelijk aan het aantal spelers +1.

De bedoeling is… tja er is eigenlijk geen bedoeling. je moet kaarten uitspelen. De kaarten die je speelt geen op de oranje of blauwe aflegstapel. Bij blauwe kaarten moet de waarde gelijk of lager zijn, Bij de oranje kaarten is dit net andersom. Het aantal monstertjes op de kaart bepaalt dan hoeveel stappen je steen verplaatst. Dit is dan in de richting van oranje of blauw.

Staat er een uitroepteken op je kaart, dan mag je na het spelen ook nog een actiekaart pakken, deze moet gespeeld worden en kan naast een positieve, ook een negatieve draai aan het spel geven.

Kun je geen kaart spelen, dan pak je een kruis uit het midden van de tafel, leg je 1 kaart af en pak je een nieuwe op hand. Het spel is afgelopen zodra een speler zijn laatste kaart speelt of het laatste kruis uit het midden is gepakt. En dan komt het: Als een speler geen kaarten meer op handen heeft: scoor je de positie van jouw steen op het scorebord in punten + 2 punten per kruis voor je + punten van bonuskaarten. Eindigt het spel echter omdat een speler het laatste kruis pakt, dan wil je juist zo dicht mogelijk bij de nul staan, want dan krijg je de waarde van de positie van je steen in minpunten en krijgen alleen spelers die geen kruizen hebben liggen punten. Ook de punten van de bonuskaarten worden hierbij opgeteld.

Ons oordeel: Seriously? geeft ons een beetje een runner up gevoel. Je hebt totaal geen invloed op het spel en denk je net lekker gunstig te staan, maakt iemand het spel op de verkeerde manier uit en zit je ineens met minpunten. Ondanks het runner up gevoel is Seriously? wel echt een stuk sterker en zelfs mensen die niet tegen hun verlies kunnen, vinden dit dan weer wel een leuk spel. Voordeel is dat het lekker kort is en ook makkelijk even tussendoor gepakt kan worden tussen 2 andere spelletjes om even het hoofd leeg te maken. Wij vinden het een ijzersterk spel wat in geen een categorie is onder te brengen en daardoor zijn we groot fan.

Score (1-5): 5

Vergelijkbare berichten