Verrassing: Nieuws van NSV

Ook wij worden nog wel eens verrast door uitgevers, zo is er onlangs een pakketje in de bus gevallen met wat nieuwe spellen van de Duitse uitgever NSV (o.a bekend van Qwixx, dobbelland en andere kleine spellen). We hebben de doos geopend en ons laten verrassen door de nieuwtjes uit Duitsland, kijk hieronder mee.

In de doos zaten de volgende spellen voor ons om te gaan proberen
* Inspector Nose
* Hashi
* Alles auf 1 karte
* 4 minny’s
* Diceland-Europe

Inspectore Nose.
Een cooperatief spel voor kinderen vanaf een jaar of 7. Het spel bestaat uit 54 kaarten met diverse afbeeldingen, 5 cijferkaarten, een aanwijzingskaart en 8 dobbelstenen.
Om het spel te spelen worden 5 willekeurige afbeeldingskaarten naast de aanwijzingskaart gelegd. 1 speler krijgt de 8 dobbelstenen en de 5 cijferkaarten. de speler met de dobbelstenen, pakt, zonder dat de rest het ziet, willekeurig 1 cijferkaart. Dit is het nummer van de kaart die de rest van de groep moet gaan raden.
De speler met de dobbelstenen gooit er 5 en moet nu uit de gerolde dobbelstenen en 1 kiezen, die een aanwijzing kan zijn voor de te raden kaart en legt die op de aanwijskaart. Op iedere dobbelsteen staan andere symbolen en figuren, dus het kan soms lastig zijn. Nu is het aan de rest van het team om 1 kaart van de 5 uit het spel te halen die hun denken dat niet de juiste kaart is. Is dit goed? dan mag de dobbelaar er 1 nieuwe dobbelsteen pakken en gooit hij weer opnieuw. Lukt het jullie om de juiste kaart over te houden?

Al is dit een kinderspel, wij hebben er zelf ook genoeg lol mee gehad tijdens het spelen. Speel je dit spel met kinderen, dan is het een mooie oefening voor ze om anders te gaan denken, want je bent verplicht om 1 dobbelsteen te kiezen, ook al lijkt er misschien geen overeenkomst te zijn.

Alles auf 1 karte.
Na 1 potje waren wij al fan van deze nieuwe in de serie roll en write. Iedere speler krijgt 2 opdrachtkaarten en een stift. De actieve speler krijgt de dobbelstenen en werpt deze en mag hij tot 2 keer toe opnieuw rollen, alles of een deel. Als de actieve speler klaar is,Mag iedereen de gegooide dobbelstenen op 1 van zijn kaarten weg strepen. Het is echter wel verplicht om alles van 1 kleur ook af te kunnen strepen, dus als je nog 2 groene vakjes hebt en er zijn er 3 gegooid, dan kun je die niet wegstrepen.
Zodra op een kaart minimaal 3 van de 5 rijen vol zijn, dan wordt de kaart gewaardeerd. De punten staan voor een volle rij vermeld. heb je de rijtjes met een * vol, dan levert dat ook nog extra punten op. Zodra een speler zijn 4e kaart vol maakt is het spel afgelopen en is de speler met de meeste punten de winnaar.

Ook dit is weer een spel wat al vaak op tafel is gekomen bij ons. Het is een snel en makkelijk te leren spel en iedereen is tegelijk bezig en dat maakt het voor iedereen boeiend.

Minny’s:
Dit is een nieuwe serie spellen die zo klein, maar wel speelbaar, zijn, dat je ze zo in je tas overal mee kan nemen. Zit je even op de bus te wachten, dan kun je even snel een spelletje spelen, zo simpel zijn ze ook.
In het zakje zit een scoreblokje, 1 pen en 1 dobbelsteen. Daarmee is het spel al te spelen. Ieder spel heeft een eigen thema en doel, maar je moet ,door slim te tekenen of strepen te zetten, zoveel mogelijk punten score. Een spelletje duurt vaak nog geen 5 minuten, probeer ze gerust eens.

Wij vinden dit grappige spelletjes, die je inderdaad ergens mee naar toe neemt om te spelen, dan dat ze thuis op tafel komen, dan pak je liever een iets groter doosje. De thema’s in het spel zijn leuk doorgevoerd en de punten liggen vaak dicht bij elkaar. zeker de moeite waard om te proberen

Diceland-Europe:
Dit is een uitbreidingsset voor dobbelland. De kaarten zijn voorzien van de bekende kleurenvakjes, maar nu in de vorm van diverse landen. Ook zijn er maar 5 (ipv 9) cijfers op te vinden, dus snellere actie is nodig om de punten binnen te halen. Het breng wat variatie in de standaard bordjes.

Hashi:
Een tactische flip en write met een ander thema dan gewend.
Iedere speler pakt een tableau en een pen de kaarten worden geschud en als stapel in het midden neergelegd. Iedere speler mag op 2 eilanden zonder vlag een 3 of een 4 zetten, hij is daarin vrij met zin keuze. Nu worden de bordjes naar links doorgegeven en kan het spel beginnen.
De bovenste kaart wordt gedraaid en daar staat een cijfer op en daaronder kunnen een aantal bruggen zijn afgebeeld. Eerst moet het cijfer op een vrij eiland worden ingevuld, dat mag ten alle tijden op een eiland zonder vlag. Als je het op een eiland met vlag wilt zetten, moet daar minimaal al 1 brug naar toe liggen.
Als 2e actie worden de bruggen gezet die op het kaartje staan. Deze moeten altijd starten op een eiland met een cijfer en gaan vanaf daar via de stippellijn naar het naastgelegen eiland. Hierbij mag het aantal bruggen dat een eiland raakt niet hoger zijn dan het cijfer op het eiland. Alle bruggen moeten getekend worden, als je ze niet allemaal kan zetten, dan mag je niks tekenen en bruggen mogen elkaar nooit kruisen.
Zodra een eiland zijn maximaal aantal bruggen heeft bereikt, dan omcirkel je het cijfer en zijn dat de punten die aan het eind van het spel tellen.
Daarnaast krijg je nog punten als je als eerste alle eilanden met een rode of zwarte vlag compleet hebt. In een later stadium krijg je ook nog punten, maar dan minder.
Ook gaat dit zo bij het volbrengen van 6 complete eilanden.

Dit spelletje moet je een paar keer spelen om hem even door te hebben. De regels zijn absoluut niet moeilijk en je weet snel wat je moet doen. echter zul je er al snel achter komen, dat je cijfers verkeerd hebt ingevuld, maar dat mag je niet meer veranderen. Hierdoor loop je naar het eind van het spel wel eens vast, terwijl de andere dan nog verder kan. Het is in ieder geval een nieuw thema dat wij nog niet hadden gezien in de serie met write spelllen.

Wij zijn zeer dankbaar aan NSV dat we deze spellen mochten ontvangen en hebben ze met plezier gespeeld en ontdekt. Veel van de spellen van NSV komen ook uit bij White Goblin Games, zo is alles op 1 kaart al uit gekomen en ook vele andere titels hebben de nederlandse taal al gehaald (Qwixxx, Qwinto,Anubix, the game, The mind)
Het zijn vaak korte en simpel te leren spellen die dus ook makkelijk op tafel komen daardoor.

Vergelijkbare berichten