The Red Cathedral

Uitgever: Devir
Genre: area control, dice rolling
Spelers: 1-4
Duur: 80 minuten
Leeftijd: 10+

Als bouwer ben je uitgekozen om mee te bouwen aan de beroemde rode Kathedraal in Moskou. Nu moet je natuurlijk laten zien dat je niet alleen de snelste bent, maar ook de beste en de kathedraal versiert met mooie ornamenten. Alleen zo haal je aan het einde de meeste punten binnen, win je dit spel en ga je er vandoor met eeuwige roem.

Spelersbord

Op tafel ligt de ongebouwde Kathedraal, deze bestaat uit kaarten en dient gebouwd te worden. Verder ligt het centrale bord op tafel, daar kun je bouwmaterialen verkrijgen. Iedere speler heeft nog een eigen bord, daar is plaats voor bouwmaterialen, bonustegels en heeft iedereen aan het begin van het spel 6 wimpels liggen, die spelen een belangrijke rol in het spel.

Als je aan de beurt bent heb je 3 mogelijkheden:
* Een segment (kaart) van de Kathedraal claimen om deze later te gaan bouwen
* bouwstoffen leveren om te bouwen
* bouwstoffen verzamelen op het centrale bord

Als je een segment gaat claimen, leg je 1 van je wimpels op een kaart die je wilt gaan bouwen. Dit moet eerst op de onderste laag zijn of op een hogere kaart, maar dan moeten op de kaarten daaronder al wimpels liggen. Als je dit doet mag je de bonustegel van die kaart pakken en op je spelersbord leggen, dat levert je de rest van het spel een voordeel op, als je slim speelt.

Optie 2 is om materialen te leveren, zodat de Kathedraal gebouwd gaat worden. Je mag per beurt maximaal 3 bouwstoffen leveren en deze mogen voor verschillende kaarten zijn. Is een segment voorzien van alle bouwstoffen, dan wordt de kaart omgedraaid en blijft alleen de wimpel liggen. Deze kaart is nu 2 prestige punten waard aan het eind van het spel.

De laatste mogelijk is die op het centrale bord. Hier kies je een dobbelsteen, beweeg deze het aantal ogen en op het vak waar je eindigt pak je de bouwstoffen. Ligt hier al een dobbelsteen, dan is het de te krijgen bouwstof x het aantal dobbelstenen. De kleur van de dobbelsteen bepaalt of je een bonusactie mag doen, dat is afhankelijk van waar je de verkregen bonustegel bij optie 1 hebt neergelegd, ligt deze op het blauwe kader en beweeg je de blauwe dobbelsteen, dan activeer je ook die bonus.

Het centrale bord

Tijdens het spel wil je proberen de juiste combinaties te maken, zodat je tijdens de beurt de meeste acties kan doen, maar soms valt dat niet mee en is het net even slim om een tussenactie te kiezen. In het spel zijn diverse items die ieder spel anders zijn, dus zul je nooit dezelfde strategie kunnen toepassen.

Het spel is afgelopen als iemand zijn 6e kaart heeft gebouwd. Daarna hebben de andere spelers nog 1 beurt. De meeste punten bij de eindtelling worden bij de Kathedraal gehaald. Daar wordt per rij gekeken naar het aantal afgebouwde delen en de gebouwde ornamenten, die leveren prestige punten op , de persoon die in die rij het meeste werk heeft verricht krijgt de punten, de 2e persoon de helft. Uiteraard is de winnaar de persoon met de meeste prestige punten aan het einde van het spel.

Ons oordeel: The Red Cathedral is een heerlijk spel om te spelen, zeker omdat geen 1 spel hetzelfde is. Het mechanisme met de dobbelstenen is leuk, maar kan je soms frustreren. We merken dat het spel goed in balans is, omdat de scores vaak dicht bij elkaar zitten. De regels zijn simpel en je kunt snel gaan spelen, maar ieder spel zul je moeten kijken wat de beste weg naar de overwinning is.

Cijfer (1-5): 5

Vergelijkbare berichten