Rat Trap

3-5 spelers
Uitgever: Tiki Editions
20 minuten
Genre: filler
leeftijd 8+

In Rat trap is het de bedoeling dat je niet ten prooi valt aan alle rattenvallen en katten en hiernaast ook nog eens de meeste kaas verzamelt. Wie de meeste kaas heeft bemachtigd, wint het spel.

In de doos zitten 2 witte dobbelstenen en 2 zwarte dobbelstenen met verschillende tekens, een startspelerfiguur in de vorm van een rat die zo te zien kwaad in de zin heeft en veel stukjes kaas en pleisters. Verder zitten er een pak met kaarten in de doos.

Voor het spel begint worden er een aantal stapels gemaakt afhankelijk van het aantal spelers. Deze stapels worden zo geprepareerd dat er in elke stapel minstens 1 rattenval zit. De startspeler krijgt de 2 zwarte dobbelstenen (de witte dobbelstenen zijn voor de gevorderde versie) en mag deze rollen. De uitkomst moet alleen aan een andere speler gegeven worden die 1 dobbelsteen mag houden en 1 dobbelsteen moet teruggeven. de opties op de dobbelsteen zijn de volgende:

  • pak 1 kaart
  • pak 2 kaarten
  • stuur een kat naar een andere speler om hem te verwonden
  • neem een kaart van een andere speler
  • genees een van je verwondingen

Bij het pakken van 1 of meerdere kaarten mag je kiezen van welke stapel deze gepakt wordt. Op een kaart kan het volgende staan: Een stuk kaas, een klavertje vier of een rattenval. De kaas is voor je voorraad, pak je een rattenval, ben je gewond en moet je een pleister pakken en met een klavertje 4 kun je net de rattenval of de kat ontwijken en hoef je juist geen pleister te pakken. De ronde eindigt als 2 stapels met kaarten leeg zijn of wanneer 1 speler 3 pleisters heeft (de rat kan dan niets meer en is ook alle verzamelde kaarten kwijt). Het spel eindigt na 3 rondes of als er eerder iemand met 7 kazen is, dan kan het spel ook al na 2 of 1 rondes klaar zijn.

Ons oordeel: Rat Trap, heeft ons volledig verrast. Het is een vlot spelletje, waar we normaal gesproken aan voorbij zouden zijn gegaan, maar wat onze aandacht heeft getrokken is het systeem met de dobbelstenen. Dit geeft het spel gelijk een extra dimensie, waardoor het heel leuk speelt. Kies je steeds voor jezelf als je de dobbelstenen mag verdelen, dan weet je zeker dat je na een paar beurten geen dobbelsteen meer krijgt van een medespeler, maar geef je altijd alleen maar alle mogelijkheden weg, dan schiet je ook niet al te veel op. Je moet dus een goede balans weten te vinden. Verder heb je nog niets verloren als je in de eerste ronde geen stukje kaas hebt kunnen pakken. Een tweede ronde kan ineens heel anders verlopen. Heb je de basisregels onder de knie, dan kun je het spel nog wat moeilijker maken met de regels voor gevorderden, waardoor er nog wat meer uitdaging en interactie ontstaat. Rat Trap heeft ons ondanks zijn eenvoud dus toch kunnen verrassen en  het zal zeker vaker op tafel komen.

Vergelijkbare berichten