Spellenclub

Rossio

Uitgever: Pythagoras
Genre: patronen, tegels leggen
spelers: 1-4
30-45 minuten
leeftijd 8+


De koning van Portugal heeft de beste stratenmakers uitgenodigd om het plein voor zijn paleis te bestraten. leg de beste combinaties in combinatie met de scorekaarten die voor je liggen en scoor zo veel mogelijk punten.

De spelers beginnen het spel met 3 kaarten waar een patroon op staat wat bestaat uit verschillende vormen van tegels uit 1 kleur. Ook krijgt elke speler willekeurig 4 tegels op zijn spelersbordje. Een beurt in Rossio bestaat uit verschillende fases.

Fase 1: kaart spelen
Kies een kaart en speel hem in je speelveld. De spelers hebben de keuze om de kaart gedekt neer te leggen, dan levert hij elke beurt een munt op of de kaart kan open gespeeld worden, als je deze keuze maakt moet er betaald worden om de kaart neer te kunnen leggen. Afhankelijk hoe vaak het patroon dat op jouw kaart staat zichtbaar is op het plein, krijg je het aantal punten dat op je kaart staat. Heb je een kaart waarbij het patroon 4 punten waard is en ligt dit patroon 5 keer op tafel, dan krijg je dus 5*4 punten. Je kunt maximaal 3 kaarten kwijt onder je spelersbordje, en een nieuwe kaart komt altijd aan de rechterkant je speelveld binnen.

Fase 2: Tegels leggen
Tegels moeten altijd van links naar rechts van je spelersbordje gepakt worden. Hierbij mag de eerste tegel willekeurig worden aangelegd, als er maar 2 zijden aansluiten aan andere tegels of de zijkant van het bord. Alle tegels die na de eerste tegel gelegd worden, moeten ook nog eens grenzen aan een tegel van zijn eigen kleur. Je mag ervoor kiezen om tegen betaling van een muntje 2 aangrenzende tegels van plek te laten wisselen.
Het aantal tegels dat wordt weggespeeld, bepaalt hoeveel muntjes je mag pakken en uit hoeveel en welke van de open kaarten je je volgende kaart mag kiezen.

Fase 3: Nieuwe kaart kiezen
Op tafel ligt een markt van 4 kaarten. Als je in de vorige fase 2 tegels hebt gelegd, mag je in deze fase slechts uit de eerste 2 kaarten kiezen. Heb je alle 4 je tegels gelegd, dan heb je vrije keus.

Fase 4: aanvullen
Schuif alle tegels die je nog hebt zo ver mogelijk naar links en vul aan tot je weer 4 tegels hebt.

Ons oordeel: Rossio is een heerlijk spel wat snel is uitgelegd en makkelijk te begrijpen is. Je kan het heel luchtig houden, maar je kunt ook heel tactisch spelen als je in de gaten houdt, welke patronen er door je tegenstander(s) worden gepakt. Voor elke kaart krijg je maar 3x punten als je de puntenzijde hebt gebruikt. Je wil dus de hoge beloningen zo laat mogelijk hebben omdat het patroon dan vaker in het veld ligt. Ben je te laat, dan kan het zomaar zijn dat het spel al is afgelopen voor je je laatste serie punten hebt kunnen binnenhalen.
Het enige probleem is dat je soms pech kunt hebben dat er alleen maar keus is uit kaarten waarvan het patroon nog niet op tafel ligt. Dit kan erg vervelend zijn als dit een paar keer gebeurt. Wij hebben dit opgelost door een regel toe te voegen waarmee je een munt mag betalen om alle 4 de kaarten te wisselen als er echt niets ligt wat overeenkomt met een patroon in het veld. Met deze oplossing komen we tot de volgende score

Score (1-5): 4