Spellenclub

Renature

Uitgever: PSC Games
Genre: domino, area control, Filler
spelers: 2-4
45 – 60 minuten
leeftijd 8+


Herstel een vervuilde vallei en geef haar terug aan de natuur. Breng de dieren terug en plant bomen. Sommige stukken land zijn meer waard dan andere, maar wil je daar al je waardevolle bomen aan spenderen, met het risico op een gelijkspel?

De spelers beginnen het spel met een verschillend aantal bomen in verschillende maten, 6 wolken en 3 domino’s. De domino’s met hierop de dieren moeten gedurende het spel op de watervelden gelegd worden. In de eerste ronde moet een steen op een startveld gelegd worden, daarna moeten ze aansluiten bij bestaande stenen.

In Renature heb je verschillende mogelijkheden:

  1. een Dominosteen leggen, deze moet matchen met de stenen waar je de dominosteen tegenaan legt.
  2. een boom planten in het gebied naast de dominosteen die je zojuist hebt gelegd.
  3. 2 wolkjes inleveren om een jokerdier te kiezen. Stel dat een speler ervoor kiest om de schildpad als joker aan te duiden, mogen alle schildpadden als joker gezien worden, zowel op het bord als in je hand. Op deze manier kunnen er toch andere combinaties ontstaan.
  4. 1 tot 4 wolkjes inleveren om een geplaatste boom terug te nemen en ergens anders te plaatsen.

Het plaatsen van bomen is in dit spel eigenlijk de grootste uitdaging. Wanneer je een boom of struik plaatst, krijg je 1 punt voor het plaatsen en 1 punt per boom of struik die er al staat met dezelfde grootte of kleiner. De moeilijkheid zit hem erin dat je alleen direct naast een dominosteen mag plaatsen en dat je een aantal neutrale bomen en een aantal bomen in je eigen kleur hebt. Voor het plaatsen niet heel erg belangrijk want ongeacht of je een boom met je eigen kleur of een neutrale boom plaatst, krijg je altijd de punten voor het plaatsen. Per gebied kunnen er ook nog bonus verdiend worden.

De persoon die het gebied dichtmaakt, krijgt de verborgen bonus die pas aan het einde van het spel geteld wordt. De persoon die de meerderheid heeft, krijgt de hoogste punten die voorop de bonuskaart staan, de speler die daarna komt, krijgt de punten die overblijven.

Sta je alleen in een gebied, dan krijg je alle punten van de bonuskaart. En, hier zit hem de crux: zijn er 2 spelers die allebei de meeste punten hebben? Dan vallen die punten tegen elkaar weg alsof ze er niet staan. Staat er nog een speler in dit veld, dan is die speler ineens degene die met de punten gaat lopen. Dit maakt het ineens interessant om neutrale bomen in te zetten die de score van de tegenstander opheffen en te zorgen dat jij met een zielig plukje gras van je eigen kleur toch met de eer kan gaan strijken.

Ons oordeel: Renature is ondanks dat het een simpel dominospelletje lijkt een behoorlijke uitdager. Wat wij fijn vonden was dat het snel te spelen was na een korte uitleg en dat we hier geen bergen regels voor hoefden door te worstelen. Maar ook het artwork is erg mooi. Met 45 – 60 minuten speelt het lekker snel weg, maar zit er genoeg pit in om nog een keer te willen spelen als je klaar bent. Wat ons betreft weer een toppertje in de collectie.

Score (1-5): 4,25