Café

Uitgever: Pythagoras
Genre: puzzelen, tegels leggen, productie
spelers: 1-4
30 minuten
leeftijd 10+


Jij staat aan het hoofd van een koffie imperium. Je oogst bonen, droogt en maalt ze en levert ze aan de beste winkels in de stad. Om uit te kunnen breiden, moet je helaas ook opofferingen maken en zorgen dat je genoeg koffie in reserve hebt om mee te kunnen betalen.

De spelers beginnen het spel met 2 kaarten. De ene kaart wordt het aantal acties bijgehouden die nog beschikbaar zijn en op de andere kaart staan 3 soorten koffiebonen, een koffiekopje, een koffie drogerij en een koffie malerij. Ook krijgt elke speler van elke soort koffie, vast 1 zak in voorraad.

Het spel wordt gespeeld in 2 fases.

Fase 1
Er worden 3 kaarten open gedraaid. De startspeler kiest eerst 1 kaart en voegt die toe aan zijn basiskaart. Uitdaging hierbij is dat de nieuwe kaart 2 tot 4 velden van een eerder gelegde kaart moet overlappen. Het is dus goed kijken waar je de kaart plaatst. Ook is het belangrijk om gelijksoortige acties zo veel mogelijk te klusteren en aangrenzend aan elkaar te plaatsen. (hierover later meer).

Als de eerste speler zijn kaart heeft gekozen en geplaatst,worden de openliggende kaarten weer aangevuld en mag de volgende speler weer een kaart kiezen. Uiteindelijk worden de 2 kaarten die deze ronde niet gekozen zijn, afgelegd. Is de stapel leeg, is ook het

Fase 2
Acties uitvoeren.

Het aantal acties dat je mag uitvoeren, hangt af van het aantal koffiekopjes dat je bezit. Elk koffiekopje geeft je 1 actie. Dat is ofwel koffiebonen oogsten, koffiebonen drogen, koffie malen of koffie leveren.

  • koffiebonen oogsten; Hierbij kijk je naar het gebied dat je wil oogsten. Alle koffievelden die hieraan grenzen, ongeacht de kleur tellen als 1 gebied. Dit kan als je het spel goed speelt best ver doorlopen.
  • koffiebonen drogen; Voor je de koffie kan gaan malen moet de eerst gedroogd worden. Neem alle blokjes van dezelfde kleur van je oogstveld en leg deze op een drogerij. Heb je meerdere droogvelden en grenzen ze aan elkaar, dan mag je alle vakjes gebruiken om ineens te gaan drogen.
  • koffiebonen malen; Per maalmachine mag je 1 kleur blokjes pakken van de droogvelden en deze worden nu gemalen. ook hier is weer de regel van toepassing als er meerdere machines aan elkaar grenzen, dat deze allemaal met 1 actie geactiveerd mogen worden.
  • koffie leveren; Nu mag je alle blokjes van de maalmachines pakken, dus alle kleuren, deze mag je nu gaan leveren bij de cafés. Alle koffie die overblijft gaat in je voorraad

Het café hoeft niet in 1x compleet bevoorraad te worden. Als dit voor het einde van het spel maar gedaan is, dan krijg je de punten van het café.

Na 8 ronden is het spel afgelopen en krijg je naast de punten van de cafés ook punten voor koffie in je voorraad; 2 punten per koffieblokje in je voorraad waar je de minste van hebt liggen en 1 punt per blokje van de koffie met de een na minste aantal.
De speler met de meeste punten wint uiteraard het spel

Ons oordeel: Café lijkt een saai spelletje, maar eenmaal bezig moet je verdraaid goed opletten hoe je de kaarten gaat neerleggen, zodat je het beste machientje krijgt. Soms zul je velden moeten opofferen om er uiteindelijk op vooruit te gaan.
Wij zijn geen koffiedrinkers, maar koffie op deze manier verbouwen en leveren bevalt ons zeker. Ieder potje is anders, omdat je zelf je speelbord gaat aanpassen. Wij zijn fan!

Score (1-5): 4

Vergelijkbare berichten