Celtic

Uitgever: PSC Games
Genre: family, tactisch
spelers: 2-4
45 – 60 minuten
leeftijd 8+


De Keltische koning van Glauberg ligt op sterven en er moet een opvolger benoemd worden. Vier families wedijveren met elkaar voor macht en invloed. Door grondstoffen te verzamelen en handel te drijven kun je je bekendheid vergroten, de speler die dit het beste doet, wordt de nieuwe koning.

De spelers beginnen het spel met 8 familieleden en 2 handelsopdrachten

In je beurt doe je 2 dingen. Je verplaatst en je kijkt of je éém of meer opdrachten kan of wil vervullen.

De opdrachtkaarten bepalen waar je je familieleden heen moet sturen. In je beurt mag je een willekeurig aantal familieleden van 1 plek naar een andere plek laten reizen. Die plek mag maximaal 2 stappen van de plek liggen waar de familie start en de familieleden moeten allemaal op dezelfde plek beginnen en eindigen. Onderweg mag er niet gesplitst worden. Het is wel toegestaan om familieleden bij het startpunt van de route van die dag achter te laten.

Staat er een medespeler op de plaats van vertrek, dan mag die besluiten om 1 of meerdere van zijn familieleden met jou mee te laten reizen. Ook voor deze familieleden geldt dat ze niet halverwege kunnen uitstappen.

Naast het vervullen van de opdrachtkaarten, kun je ook goederen verhandelen. Om dit te doen, stuur je 1 of meerdere familieleden naar de specifieke handelsplaatsen. Het aantal familieleden dat je hierna terugstuurt naar het beginpunt bepaalt hoeveel kaarten van welke locatie je mag pakken.

Einde van het spel
Het spel is afgelopen als 1 speler zijn 5e opdracht voltooid. Een speler mag het spel ook uitmaken als hij 7 verschillende handelskaarten in zijn bezit heeft. Dit hoeft niet per se. De speler mag ook wachten op een beter moment.

Punten scoor je afhankelijk van het aantal voltooide opdrachten in combinatie met de handelskaarten.

Ons oordeel: Celtic is een mooi instapspel voor mensen die nog niet zoveel gespeeld hebben en nog niet toe zijn aan een tactisch uren durend spel, maar ook de gevorderde speler zal er niet tegenop zien om hier een spelletje van te spelen. Er is genoeg interactie doordat spelers met elkaar mee kunnen reizen en dat zorgt gelijk voor een mooie tactische noot. Laat je je familieleden daar staan in de hoop dat je tegenstander nog een stukje verder reist of wil je snel een doel bereiken en ga je verder en help je je tegenstander zo misschien een handje. Ook dat je zelf mag kiezen of je het spel uitmaakt met 7 handelskaarten of dat je nog even doorspeelt om meer opdrachten te vervullen of meer kaarten te verzamelen is erg leuk, want niet altijd zal dit uiteindelijk in je voordeel zijn.

Score (1-5): 4

Vergelijkbare berichten