rbt

Karuba – het kaartspel

Uitgever: Haba
Genre: kinderspel\tile laying
Aantal spelers: 2-6
Duur: 15 minuten
Leeftijd: 8+

Vind de weg naar de schatten, leg de paden zo gunstig mogelijk en zorg dat je zoveel mogelijk robijnen onderweg meeneemt. Karuba het kaartspel is de snelle, maar zeker niet minder leuke versie, van zijn grote broer Karuba

Iedere speler bouwt zijn eigen jungle en probeert de rest te slim af te zijn. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler 16 kaarten van zijn kleur. De jungle die je gaat maken is dan ook maximaal 4 x 4 tegels. Op tafel ligt ook een overzichtskaart, zodat je weet welke tegels in het spel zitten.

Iedere speler pakt 3 kaarten van zijn stapel en neemt deze op hand. Van die 3 kaarten kies je 2 kaarten die je wilt spelen. Zodra elke speler de 2 kaarten gesloten voor zich heeft liggen draait iedereen ze open. De speler met de laagste totale waarde, moet 1 kaart kiezen om af te leggen. Kies dus tactisch welke kaarten je gaat spelen.

Nu mag je de 2 kaarten (of 1 als je er een moest afleggen) neerleggen in je eigen jungle. De kaarten mogen niet gedraaid worden. Het cijfer staat dus altijd linksboven. Verder moet je binnen je grid van 4 x 4 blijven. Paden zijn niet verplicht om door te lopen, maar wel weer belangrijk om de juiste ontdekker bij de juiste piramide te laten komen.

Als er 8 rondes zijn gespeeld is het spel afgelopen. Nu ga je kijken hoeveel ontdekkers bij de juiste piramide kunnen komen. Dit gaat altijd via de kortste weg en deze weg mag niet onderbroken worden door een andere avonturier. Lukt dit, dan levert dat 3 punten op per bereikte piramide. Iedere robijn of goudklomp die deze avonturiers tegenkomen op hun weg, levert ook extra punten op. De speler met de meeste punten wint het spel.

Ons oordeel: Karuba, het bordspel was al echt een top spel, maar deze variant valt ook goed in de smaak. Hij is korter, maar zeker net zo leuk, ook omdat je hier de kans hebt om elkaar nog dwars te zitten. Het spel speel je vlot, waardoor je al snel een 2e potje zult spelen. Het formaat is ook handig om mee te nemen op vakantie of een dagje weg. Het is een spel dat iedereen snel begrijpt en zeker leuk om met meerdere mensen te spelen. Zie dit zeker niet als alleen een kinderspel, want voor volwassenen is het ook erg leuk om te spelen.

Door corona hebben wij dit spel nog niet met kinderen kunnen spelen, hun bevindingen en score zullen wij later nog toevoegen.

Vergelijkbare berichten