Dragondraft

Uitgever: Haba
Genre: card collection\ kinderspel
Spelers: 2-4
Duur: 30 minuten
Leeftijd 8+

Het is tijd om de beste draken te verzamelen op de markt, zodat je iedere ronde de meeste toeschouwers kan trekken bij je show. Iedere draak heeft zijn eigen specialiteiten en met de juiste combinaties komen mensen graag naar je show kijken. Kobolden helpen je tussendoor om mooie tribunes te bouwen en ze bezorgen je specials, die je weer voordeel opleveren tijdens het spel.

Het spel wordt gespeeld in 5 rondes van 4 fases:
1. aankomst van de draken
2. draken werven
3. podium voorbereiden
4. avondshow houden

Voor de 1e fase worden alle kaarten geschud en wordt de markt vanaf de vlaggenlijn vol gelegd. Overgebleven kaarten worden opzij gelegd.

In de 2e fase mogen spelers om en om een kaart pakken van de markt. Kaarten die tegen de vlaggenlijn aanliggen mag je zo pakken, wil je een kaart pakken die lager op de markt ligt, dan moet je voor iedere kaart die je overslaat een distelkaart pakken. Deze tellen mee bij je handlimiet van 9. Wil je dus de beste kaarten eruit pikken, dan zal je hand sneller gevuld zijn dan wanneer je steeds uit de gratis beschikbare kaarten kiest. ieder draak geeft aan wat er nodig is om punten te score, zo heb je in de volgende fase van bijvoorbeeld de paarse draken minimaal 2 kaarten nodig in je hand om per paarse draak 3 toeschouwers naar je avondshow te trekken. Ook kun je ervoor kiezen om in plaats van draken, kobolden in je team toe te laten, die weer kunnen zorgen voor extra voordeel of extra punten.

Zodra iedereen aan zijn handlimiet zit gaat de 3e fase van start. Heb je Koboldkaarten gepakt, kun je ervoor kiezen om deze in te zetten. Kobolden helpen je in deze fase met het bouwen van extra’s om de avondshow mooier te maken, zo kun je ze tribunes laten bouwen om direct punten mee te verdienen of je schakelt ze in om extra’s toe te voegen aan je show, waarmee je je handlimiet kunt uitbreiden of extra toeschouwers kunt lokken naar je show. Koboldkaarten hoef je niet meteen te gebruiken, je mag ze meenemen naar de volgende ronde, maar ze tellen dan wel weer mee bij je handlimiet van 9 kaarten. Wil je dus nog even doorsparen voor een duurdere optie, dan zul je hiervoor andere dingen moeten laten.

Dan is het tijd voor de 4e fase, de avondshow! Het is tijd om de draken te showen aan iedereen. Sorteer de draken per soort die je voor je hebt liggen en bekijk of je aan de voorwaarde voldoet van die soort, bijvoorbeeld minimaal 2 paarse draken. Is dat gelukt dan scoor je per paarse draak 3 toeschouwers. Zo bekijk je al de draaksoorten en tel je het aantal toeschouwers bij elkaar op. Deze kun je bijhouden op het scorepad net buiten de markt.

Hierna worden alle drakenkaarten weer geschud en gaat fase 1 weer van start. De speler die na 5 rondes de meeste toeschouwers heeft vermaakt, wint het spel.

Ons oordeel: We waren een beetje huiverig voor het thema draken, maar we zijn aangenaam verrast door het spel. Het kiezen van de draken op de markt kun je tactisch doen en dat is een leuke twist in dit spel. Daarnaast heb je de keuze om je kobolden iedere ronde te laten werken en af te leggen of ze mee te nemen naar de volgende ronde om dan een grotere tribune te maken. Het spel speelt vlot weg is en is door de leuke onderdelen en het kleurrijke bord een feestje op tafel. Het spel is door het thema en de eenvoudige regels echt wel geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8. Maar we verwachten dat bij wat oudere kinderen ook wat meer tactiek gaat spelen in de zin van vooruitkijken en afwegen wat voor effect jouw actie heeft op de rest van de spelers. Voor volwassenen is het zeker geen straf om aan te schuiven en ook zonder kinderen gaan wij de markt vaker bezoeken.

Door de huidige coronamaatregelen hebben wij deze spellen nog niet met de doelgroep kunnen spelen, deze review zal later nog worden aangevuld met hun bevindingen en een oordeel.

Vergelijkbare berichten