Journey to the center of the earth

Uitgever: Looping games
Genre: flip and write
Spelers: 1+
Duur: 30 minuten
Leeftijd: 12+

Graaf een tunnel naar het midden van de aarde, vind onderweg schatten en zorg voor water. Ben je in het midden? Dan snel terug naar de uitgang, want voor je het weet sluit die net voor je neus en moet je op zoek naar een andere uitgang. Wie lukt het om de uitgang te bereiken en maakt zo extra kans om te winnen? Daar gaat het om in Journey to the center of the earth.

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler twee vellen van het scoreblok, 1 met de aarde afgebeeld en de andere draai je om, zodat je het scoreformulier erbij hebt, deze leg je voor je neer en passen qua afbeelding mooi aan elkaar. De kaarten worden op soort gesorteerd en de 3 karakters worden open neergelegd. Nu kan de race beginnen.

Er zijn twee soorten kaarten, tunnel- en ontdekkingskaarten. De tunnelkaarten geven aan wat er in de aarde gebeurd. Dit kan een rechte of kromme lijn betekenen, maar ook water, botten of andere vondsten. Helaas schuilt er ook gevaar in de weg naar het midden. Als je dat tegenkomt geef je je blaadje aan de buurman en die maakt een leeg vakje dicht, zodat je daar niet meer langs kan.
De ontdekkingskaarten geven aan in welke rij of kolom je de actie van de tunnelkaart moet uitvoeren. in de rij of kolom mag jezelf kiezen welk vakje, dus iedereen speelt op zijn eigen manier.

Voor het spel van start gaat kiest iedere speler zelf waar hij/zij het spel wil gaan beginnen. Daar zet je een pijl in het witte rondje. De andere drie ingangen worden voorzien van een vierkantje, rondje en driehoek. ook hier mag je zelf weten wat je waar neer zet. Dat zijn de uiteindelijke uitgangen.

Na het draaien van een tunnel- en ontdekkingskaart mag iedereen de gebeurtenis intekenen. De bedoeling is een aaneengesloten route naar het middelpunt, deze mag onderweg wel water , botten of andere dingen ontdekt hebben.

Eenmaal in het midden ga je naar een uitgang terug, maar zodra de stapel met oriëntatiekaarten op is wordt er 1 van de vulkaankaarten omgedraaid en gaat de uitgang met dat symbool dicht en kun je er geen gebruik meer van maken.
Als de stapel met tunnelkaarten op is dan zul je water moeten hebben om nog door te kunnen gaan, dus het is zeker belangrijk om die te vinden onderweg.

De karakters bieden je tijdens het spel extra hulp, maar koste je wel minpunten, maak er dus niet teveel gebruik van.
Het spel is afgelopen als iedereen zonder water zit, er iemand via het middelpunt de uitgang heeft bereikt of als de derde vulkaan uitbarst en er dus geen uitgangen meet beschikbaar zijn.

ons oordeel: Journey to the center of the earth is een flip and write met iets meer diepgang (letterlijk en figuurlijk). Je mag zelf voor een deel bepalen waar je iets neer gaat zetten en in combinatie met de karakters kun je soms best een eind komen. Het blijft natuurlijk geluk hebben met de kaarten die worden gedraaid. Dit spel kan je alleen spelen of met een grote groep. zo hebben wij hem in tijden van de lockdown online gespeeld met een paar aanpassingen. Het lukt zeker niet altijd om de route goed te krijgen, maar dat maakt ieder potje ook weer uitdagend. Wij dalen in ieder geval nog regelmatig af naar het middelpunt, althans dat proberen we.

Cijfer (1-5): 4

Vergelijkbare berichten