Tucana Builders (Spiel Preview)

Uitgever: Aporta Games
Genre: tegels leggen, flip and place
Spelers: 1-5
Duur: +/- 20 minuten
Leeftijd: 10+

Tucana Builders is een vervolg op trails of Tucana. Het is dan ook geen verrassing dat we weer wegen mogen gaan leggen. In tegenstelling tot Trails, is dit geen flip & write maar een tegelleg spel. De bedoeling is dat je gekleurde dieren verbindt met hutjes in dezelfde kleur. Wie daar de meeste punten mee scoort, wint het spel.

De opzet van Tucana builders is eenvoudig maar zorgt er wel voor dat elke spel anders begint. Elke speler krijgt een spelersbord. Er wordt 1 kaart getrokken die de positie van je hutten bepaalt. Vervolgens worden 6 kaarten gedraaid die de beginpositie van je 6 starttegels bepalen en dan kan het spel beginnen.

1 Speler draait een kaart om die het landschap voor deze beurt gaat bepalen en alle spelers pakken vervolgens een gedekte tegel en leggen die ergens op hun spelersbord, waarbij het terrein overeen moet komen met dat van de gedraaide kaart. Dit gaat zo door tot de stapel kaarten op is, dan worden alle kaarten nog 1x gedraaid. In deze 2 fases heb je per fase 1x de kans om af te wijken van het gevraagde terreintype. Elke speler heeft een speciale kaart die daarvoor moet worden omgedraaid. Deze kaart wordt teruggedraaid als de stapel met kaarten opnieuw wordt geschud.

Het spel eindigt als de stapel kaarten voor de 2e keer op is. Elk dier dat dan via een weg met een hut van dezelfde kleur is verbonden is 1 punt per hut waard. Toekans scoren punten voor alle soorten hutten.

Ons oordeel: Wij houden wel van puzzelen, dus dit spel stond al hoog op onze lijst, maar het overtrof onze verwachtingen. Het is snel en makkelijk uit te leggen, de opzet zit goed in elkaar, maar ook het feit dat je het alleen en ook nog met 5 spelers te spelen is, is erg goed. Er zit enige frustratie in het spel wanneer je een perfecte tegel hebt, maar die niet meer op de ondergrond kwijt kan waar je hem graag zou leggen. Dit maakt het spel voor mij net even leuker dan wanneer alles soepel verloopt. Ook als je de “pech” zou hebben om grotendeels tegels zonder dieren te trekken is er gedacht aan een oplossing. Aan de zijkant van het raster zijn weggetjes met dieren ingetekend die je ook mag betrekken bij je routes.

Score (1-5): 4,75

Vergelijkbare berichten