Spellenclub

Dier op dier

Uitgever: Haba
Genre: balans
Aantal spelers: 2-4
Tijd: 15 minuten
Leeftijd: 4+

In Dier op dier probeer je het spel te winnen door al je eigen dieren als eerste weg te spelen. Dit kan zijn door het plaatsen van de dieren op de toren of door het weggeven van de beesten aan je tegenstanders. Pas op dat de toren niet omvalt, anders krijg je er weer beestjes bij. Klaar?? stapelen maar!!!!

Voor het spel begint krijgt iedereen een set met 7 verschillende dieren. De krokodil komt midden op tafel te staan, zodat iedereen er goed bij kan. De startspeler neemt de dobbelsteen en het spel kan beginnen

Als je aan de beurt bent gooi je met de dobbelsteen en voer je de gegooide actie uit:
1. 1 stip; plaats je 1 dier uit je voorraad op de dierenpiramide
2. 2 stippen; plaats 2 dieren uit je voorraad op de dierenpiramide
3. de hand; geef een dier uit je voorraad aan een medespeler, deze moet nu het dier op de piramide plaatsen.
4. ? (het vraagteken) ; de andere spelers kiezen een dier uit jouw voorraad die jij moet plaatsen op de piramide
5. de krokodil; neem een dier uit je voorraad en plaats deze tegen de krokodil aan (ernaast) Nu is dit ook geldig als basis om op te gaan stapelen.

Voor het stapelen mag je maar 1 hand gebruiken en je beurt is voorbij als je je gedobbelde actie hebt uitgevoerd. Mocht tijdens het stapelen de piramide (deels) instorten, dan neem je 2 dieren terug op hand en de rest gaat in de doos.

He spel is afgelopen als 1 speler al zijn dieren uit zijn voorraad kwijt is. Die speler is de dierenkoning en wint het spel. Om het spel wat lastiger te maken kun je bij minder spelers ook alle dieren verdelen tussen de spelers of bij het omvallen niet 2, maar 5 dieren terug op hand nemen. Zo is het spel aan te passen naar de leeftijd van de spelers en hun spelervaring.

Ons oordeel: Deze nieuwere uitgave van Dier op dier, heeft weer wat andere dieren om mee te stapelen. Dit maakt voor het spelplezier geen verschil met de oudere versie. Op de buurtcamping is de eerste versie altijd met veel plezier gespeeld en we weten zeker dat dit net zo’n grote hit gaat worden. Zelfs de volwassen kinderen die bij ons op de spelavonden komen, trekken dit spel met enige regelmaat uit de kratten om even bij te komen van een zwaar spel.

Door de huidige coronamaatregelen hebben wij deze spellen nog niet met de doelgroep kunnen spelen, deze review zal later nog worden aangevuld met hun bevindingen en het eindoordeel zoals de kinderen dit zelf ervaren.