Spellenclub

Karuba

Uitgever: Haba
Genre: puzzel
Spelers: 2-4
Duur: 45 minuten
Leeftijd: 8+

In Karuba proberen de spelers paden vrij te maken voor hun ontdekkingsreizigers om ze zo naar de juiste tempels te brengen. Het lot bepaalt welke wegen je kunt vrijmaken, jij bepaalt waar je dit op het speelveld doet. Onderweg probeert je ontdekkingsreiziger nog mooie edelstenen te vinden. Wie is de beste schatzoeker en gaat er met de winst vandoor?

Voor het spel begint, krijgt iedereen een eilandkaart voor zich. De plek waar de tempels komen te staan en de plek waar de ontdekkingsreizigers beginnen worden door de spelers bepaalt. Als alle 4 de tempels en verkenners staan, kan het spel beginnen.
Verder heeft iedere speler een eigen stapel met eilandkaartjes, 1 persoon legt ze gedekt neer, de rest legt ze open neer.
In het midden van de tafel komen de edelstenen en de grote schatten te liggen

De speler met de gedekte stapel pakt 1 kaartje en toont deze aan de andere spelers. Deze zoeken hetzelfde kaartje uit hun stapel. Nu mag iedereen zelf bepalen waar hij het kaartje op zijn eiland legt, zolang deze maar niet gedraaid wordt, het nummer van het kaartje staat dus altijd links boven.

De bedoeling is om de verkenners met de juiste tempel te verbinden en zo punten te halen, want hoe eerder je bij de tempel bent, hoe hoger de waarde van de schat. Om te mogen bewegen zul je soms tegels die je krijgt opzij moeten leggen, want het aantal paden op de tegel bepaalt het aantal stappen dat je mag zetten, zo kan iedereen zelf bepalen wanneer een ontdekkingsreiziger gaat lopen. Als je onderweg tegels met een goudklompje of edelsteen tegenkomt , dan mag je die pakken en leveren ze extra punten op.

Let wel op tijdens het lopen en bouwen dat de ontdekkingsreizigers niet op een pad staan waar je nog met een andere verkenner langs moet, want die blokkeren dan de weg en kun je niet verder.

Het spel is afgelopen als al de 36 tegels zijn geplaatst of als 1 speler al zijn verkenners bij de tempel heeft gebracht. Dan wordt er gekeken wie de meeste punten heeft verzameld en dus de winnaar van het spel is.

Ons oordeel: Wij hebben dit spel al eerder gespeeld en ook op de buurtcamping kunnen aanbieden. Het is een erg leuk en vlot spel. Ondanks dat iedereen dezelfde tegels krijgt, zijn de keuzes voor iedereen anders. De geluksfactor is toch voor iedereen hetzelfde. Of je het spel nu speelt met volwassenen of kinderen, het is altijd geslaagd en puzzelen geblazen. Ook voor kinderen jonger dan 8 is het geschikt om te spelen, dan kun je een aantal regels weglaten of aanpassen.

Ons oordeel 1-5: 4,5