Monza – de razende kleurenrace

Uitgever: Haba
Genre: racespel
Spelers: 2-4
Duur: 15 minuten
Leeftijd: 5+

Start de motoren en maak je klaar voor een race over het circuit. Wie heeft de beste route en gaat het snelste door de bochten? Dobbel en zorg dat je je tegenstanders voor blijft. Kom als eerste over eindstreep en win de beker!

Het spel kent een simpele versie voor de eerste race van de kleintjes en een iets lastigere voor de ervaren coureurs. Bij de moeilijke race zijn wat extra elementen toegevoegd die leggen we later uit.
Voor de race kan beginnen leg je eerst het spelbord op tafel, kiest iedere speler een raceauto en zet deze aan de start. De 1e speler pakt het startspelerfiche en naast de baan worden bekerfiches neergelegd gelijk aan het aantal spelers. Nu kunnen we gaan starten: 3…..2…..1…. GO!

Als je aan de beurt bent gooi je met de dobbelstenen en kijk je hoever je kan rijden met je auto. Rijden doe je door je dobbelstenen te vergelijken met de velden vanaf je auto. Als de dobbelsteen overeenkomt met een kleur die grenst aan het vak waar je auto staat, dan leg je de dobbelsteen van dezelfde kleur daarop. Je mag niet meteen met de auto links of rechts gaan, maar wel vooruit. Probeer nu zoveel mogelijk dobbelstenen neer te leggen. Als je de dobbelstenen hebt neergelegd kun je de auto bewegen tot op het laatste veld waar je laatste dobbelsteen ligt.

Staat op jouw eindpunt al een auto van een tegenstander dan maakt die ruimte voor jou en gaat zijn auto 1 plaats naar achteren. Velden met obstakels mag je uiteraard niet betreden, dus soms zul je moeten wachten op de volgende beurt.

Wie als eerste over de finish komt neemt een bekerfiche, legt deze voor zich neer en laat de auto staan op het veld. De huidige ronde wordt afgespeeld. De winnaar is de speler die over de finish is gekomen en bij meerdere auto’s in dezelfde beurt, wint de speler die het verste over de eindstreep is gekomen.

In de 2e versie is het circuit wat groter en krijgt iedere speler een set met fiches die overeenkomen met de kleuren op het bord. Deze mag je tijdens het spel inzetten als je een kleur van de dobbelsteen mist, na de inzet gaat het fiche uiteraard uit het spel. Het fiche met de benzine kan kun je inzetten als je nog een keer extra wil gooien met de dobbelstenen.
Lukt het je om alle 6 de dobbelstenen te gebruiken, dan mag je de auto op het laatste veld zetten en nogmaals 2 dobbelstenen gooien om zo nog maximaal 2 velden vooruit te gaan.

Ons oordeel: Het spel is simpel en echt speciaal gericht op kinderen. Om de race te winnen moet je geluk hebben met het gooien van de dobbelstenen. Maar voor kinderen is dit wel een goede manier om dat te leren. De kleuren maken het bord aantrekkelijk en de houten raceauto’s maken het voor kinderen compleet. De 2 versies in het spel maken het spel geschikt voor jonge kinderen en geeft ook de oudere kinderen weer een nieuwe spelervaring. Door een combi van de spelregels kun je zelf ook het spelniveau aanpassen zodat het goed past bij de leeftijd van je kinderen.

Door de huidige coronamaatregelen hebben wij deze spellen nog niet met de doelgroep kunnen spelen, deze review zal later nog worden aangevuld met hun bevindingen en score.

Vergelijkbare berichten