Spellenclub

Botanist

Bron foto: Boardgamegeek

Uitgever: Agie games
Genre: set collection
spelers: 2 – 4 spelers
minuten: 30-40 minuten
leeftijd: 10+


Iedere speler heeft zijn eigen tuin die hij wil gaan vullen met de mooiste bloemen. Alleen zijn er meerdere tuinmannen en vrouwen op jacht naar de mooiste bloemen in het veld. Wie lukt het om de meeste punten te plukken?

Inhoud van de doos:
* 1 speelbord
* 5 spelersplauteau’s
* 5 speelfiguren en bijbehorende scorefiches
* 145 bloementegels
* 76 marktkaarten
* 82 bestellingen

Aan het begin van het spel wordt het speelbord, wat wel wat aan de grote kant is, op tafel gelegd en iedere speler krijgt een eigen plateau met een tuintje erop. Het veld wordt gevuld met bloemen, 3 bestellingen worden opengedraaid en iedere speler krijgt er 1 op zijn eigen plateau. Verder krijgt iedere speler nog 2 marktkaarten en zijn we klaar om te beginnen.

Als je aan de beurt bent heb je twee mogelijkheden; je gaat bloemen plukken of je ruimt je tuin op. In de meeste gevallen zul je bloemen gaan plukken.
Als je voor bloemen plukken gaat moet je eerst je tuinman 1 of 2 velden verplaatsen in de bloementuin. Vervolgens mag je een marktkaart spelen. Deze geeft aan waar jij staat en welke aangrenzende bloemen je plukt. Deze bloemen neem je bij je. Van de zojuist geplukte bloemen leg je er 1 in je tuin, die begin je te vullen in de eerste rij, De andere gaan op het grote vak, je voorraad.

Als de zojuist geplaatste bloem overeenkomt met de kleur die nodig is, dan mag je ervoor kiezen om de bloem om te draaien en de bonus te pakken die erbij hoort. Vervolgens mag je met de bloemen uit je voorraad, als dit kan, een bestelling compleet maken uit je eigen voorraad en/of van de gezamenlijke kaarten. Lukt je dit, leg dan de bestelling op de kar, zodat je weer dat je deze hebt volbracht. De gebruikte bloemen gaan terug in de zak. Tenslotte worden de lege vakken in het bloemenveld weer aangevuld en is de volgende speler.

Mocht je na veel beurten een hoop bloemen hebben waar je niet vanaf komt, dan kun je je tuin opruimen. Je legt dan 1 bloem uit de voorraad in je tuin op het eerst volgende vakje. Vervolgens mag je alle bestellingen afleggen en nieuwe draaien en de marktkaarten in je hand afleggen en er weer 2 pakken. Uiteraard mag je nu nog kijken of je 1 van de nieuwe bestellingen kan volbrengen.

Na 5 of 10 beurten vind er een tussentijdse telling plaats. Heb je alle bloemen bloeiend in je tuin weten te plaatsen, dan krijg je 2 of 3 punten, afhankelijk van de ronde. Iedere volbrachte bestelling levert je 5 punten op. Iedere bloem die nog in je voorraad ligt geeft je 2 minpunten. Is het echter gelukt om zonder voorraad naar de volgende ronde te gaan, dan levert je dat 7 punten op.
Na 15 beurten vind er nog een eindtelling plaats. Deze is bijna hetzelfde als de tussentijdse, echter krijg je voor de tegels in je voorraad meer minpunten. Goed plannen is dus belangrijk.

Ons oordeel: Botanists is een spel dat snel te leren is met genoeg mogelijkheden om het ook voor veelspelers interessant te maken.Verwacht geen uren voor een spel, maar als je een beetje puzzelt kun je best goed gaan met de punten. Het artwork is mooi en de kwaliteit van het speelmateriaal is ook erg goed. Wat ons betreft had het speelbord wel wat kleiner mogen zijn, zodat het wat makkelijker op tafel past.
Ondanks dit puntje van kritiek genieten wij iedere keer weer van ons verblijf tussen de bloemen en ligt de eindscore ook niet ver uit elkaar. Al kan het verschil wel worden gemaakt door de hoeveelheid bloemen in je voorraad. Er zijn 5 verschillende spelersplateau’s die ieder hun eigen voordeel hebben. Genoeg mogelijkheden dus om ieder spel anders te spelen. Wij gaan graag nog eens wat bloemen plukken. Ga je mee?
Score (1-5): 4
De volgende Spelavond is over:
weken
0
3
Dagen
0
6
uren
2
1
minuten
4
9
seconden
1
6