Spellenclub

Die Insel der Katzen / Isle of cats

Uitgever: Skellig games
Genre: drafting/ tile laying
spelers: 1-4
60-90 minuten
leeftijd 8+


Een legendarisch eiland vol katten wordt bedreigd door de slechte heer Vesh. Jullie gaan met je boot proberen zoveel mogelijk katten te redden voor Vesh over 5 dagen arriveert.

Doel van het spel is om op je boot zo veel mogelijk katten mee te nemen en zo weinig mogelijk ruimte vrij te hebben op je boot. Als je de verschillende kattenfamilies bij elkaar kunt houden, levert dit extra punten op. Soms vindt je nog wat schatten onderweg, waarmee je je boot verder kunt opvullen.

Elke speler begint met een lege boot en 1 mand om de katten in te vervoeren. De houten boot van heer Vesh, wordt op veld 5 op het eiland gezet en aan weerszijden van het eiland worden per persoon 2 katten neergelegd. Bij het trekken van deze katten uit de buidel, kunnen er ook zeldzame schatten tevoorschijn komen, deze komen bij de normale schatten onder het eiland te liggen. Dan wordt elke ronde als volgt gespeeld:

Fase 1: Ga vissen.
Elke speler neemt 20 vis uit de voorraad

Fase 2: zoek je uitrusting.
De spelers hebben 7 kaarten ontvangen waar ze er 2 van mogen houden, de rest wordt doorgegeven. Dit gaat zo door tot elke speler 7 kaarten voor zich heeft. De kaarten hebben een speciale waarde en om deze te mogen houden, moet de waarde in vis worden betaald. Alles wat je niet kunt of wil betalen, wordt afgelegd. De kaarten hebben verschillende functies, die ook in verschillende fases van de ronde worden gebruikt:

Fase 3: Opdrachtkaarten lezen.
Opdrachtkaarten zijn kaarten met een blauwe rand: Deze opdrachten kunnen privé zijn en dan worden ze gedekt naast de boot van de speler gelegd voor het eind van het spel. Er zijn ook opdrachten die voor alle spelers gelden, deze worden open gespeeld. Als het van toepassing is en er een kleur gekozen moet worden, zet de speler die de kaart heeft neergelegd, een van de houten katten van de gewenste kleur op de kaart. Alleen katten van die kleur leveren dan in combinatie met de opdracht punten op.

Fase 4: Katten redden.
Hiervoor worden de groene kaarten gespeeld. Elke speler maakt een keuze of en hoeveel groene kaarten hij wil spelen. Deze kaarten worden gedekt neergelegd tot alle spelers hun keuze hebben gemaakt. Hierna worden de kaarten omgedraaid en wordt er gekeken, welke speler de meeste verplaatsingspunten op de kaarten heeft staan, deze speler mag als eerste een kat redden. om een kat te redden is er een mand nodig en moet de kat gelokt worden met vis. Afhankelijk aan welke kant van het eiland de kat zich bevindt moet er 3 of 5 vis worden betaald. De manden staan op de kaarten (2 kapotte manden kunnen samengevoegd worden tot 1 hele mand) deze manden zijn niet van hele goede kwaliteit en moeten worden weggegooid na gebruik. De permanente mand die elke speler voor het spel heeft gebruikt, kan per ronde maar 1x worden gebruikt, maar hoeft niet te worden afgelegd.

De geredde katten worden op de boot gelegd. De eerste kat wordt willekeurig geplaatst en elke volgende kat of schat moet aangrenzend aan een eerder gelegde kat worden gelegd. Wanneer een kat bij het neerleggen een schatkaart van dezelfde kleur overlapt, mag er een schat worden uitgekozen om op de boot te leggen.

Fase 5: zeldzame vondsten
Gele schatkaarten of bruine kaarten kunnen nu gespeeld worden. Hiermee kun je extra schatten vinden of speciale katten lokken die zich aanpassen aan een van jouw families.

Buiten deze fases om, kun je op elk willekeurig moment een paarse kaart spelen. Hiermee kun je extra’s verdienen in de vorm van extra vissen, manden of extra kaarten die je mag trekken.

Ons oordeel: Wij zijn niet hele erge kattenliefhebbers, maar dit spel is echt geweldig. Het thema is goed doorgetrokken, tot zelfs de binnenkant van de deksel waar een speciale cirkel is weergegeven waar je je kat in kan zetten tijdens het spelen, zodat die niet verward wordt met een van de katten in het spel. In eerste instantie lijkt het erg veel informatie, maar als je eenmaal aan het spelen bent, is het eigenlijk niet zo ingewikkeld als het lijkt. Ook aan families is gedacht met een familieversie en er zijn soloregels voor als je een keer niemand hebt om mee te spelen. Wat ons betreft een echte aanrader.

Score 1-5: 4,5

In de doos vind je: 30 kattenfiguren, 85 verschillende katten in 5 kleuren, 42 vissenfiches, 44 gewone schatten, 1 boot van Vesh, 25 zeldzame schatten, 6 oshax katten, 10 manden, 4 spelersboten, 1 eiland, 1 buidel, 1 scoreblok, 150 ontdekkingskaarten, 18 kaarten voor de familieversie, 5 solo kleurenkaarten, 47 solokaarten, 4 referentiekaarten.