Ilos

2-5 spelers
Uitgever: La boîte de Jeu
35 minuten
Genre: familiespel
leeftijd 10+

In Ilos ben je een ontdekkings- en handelsreiziger en  is het je doel om zo veel mogelijk grondstoffen te verzamelen en deze aan het einde van het spel tegen een zo hoog mogelijke koers te verkopen. Degene die hierbij het meeste geld verdient, wint het spel.

Als je de doos opent, zie je een zichtscherm, een administratieplankje,  5 bootjes,  10 arbeiders en 5 kaarten. Verder zijn er nog tegels met zee en eilanden die klaar liggen om ontdekt te worden en zijn er grondstoffen die je nog moet verzamelen. Ten slotte is er een beurs waarop de waarde van de grondstoffen is weergegeven.

Voor de eerste beurt, mag je met één van de bootjes direct gaan ontdekken.  Je pakt een van de 3 openliggende tegels en je zet een van je bootjes naast een van de gebieden waar grondstoffen gevonden kunnen worden. Als elke speler dit heeft gedaan begint het spel. Aan het begin van je beurt trek je eerst een aantal nieuwe kaarten: 3 kaarten + 1 kaart voor elke boot die in het spel is. Nu heb je de keuze om kaarten te spelen om een actie te doen. Om nieuwe eilanden te ontdekken, moet je bijvoorbeeld 1 kaart hebben om te ontdekken en je moet hiernaast 1 willekeurige kaart afleggen. Je moet dan een nieuwe tegel leggen en je mag een nieuwe boot plaatsen of een boot verplaatsen. Hoe beter de actie is, hoe meer kaarten je moet afleggen en soms moet je ook meerdere boten hebben staan om iets te kunnen bouwen.

              

Bij het verbouwen van grondstoffen krijg je 1 grondstof in je administratie, deze administratie is puur om aan het einde van je beurt te kunnen zien welke grondstoffen je allemaal mag pakken. Een speciale actie is de beurs. Hier kun je een grondstof inleveren om de koers van deze grondstof te laten stijgen.  Afhankelijk van de waarde van de grondstoffen en het aantal grondstoffen dat je aan het einde van een beurt hebt, krijg je punten. Wie de meeste punten heeft, heeft gewonnen. Het spel is afgelopen als een van de spelers zijn laatste arbeider plaatst.

Ons eindoordeel: Ilos speelt vlot, heeft weinig tijd om neer te zetten en heeft ook nog de mogelijkheid om de andere spelers wat dwars te zitten. De box is mooi weergegeven en de componenten zijn stevig en mooi uitgewerkt. Als je het spel eenmaal hebt gespeeld, zal het zeker vaker op tafel komen.

Vergelijkbare berichten