Forbidden city

Uitgever: Jumbo
Genre: familiespel/filler
2-4 spelers
30 minuten
leeftijd 8+


Het doel van het spel is om zo veel mogelijk munten te scoren door het bouwen van extra kamers aan het paleis van de keizer.
In de doos vind je 2 x 24 en 2×30 tegels in  verschillende spelerskleuren, een berg munten en een begin van een Chinees paleis.

Bij de start van het spel krijgt iedere speler 24 tegels en bij een spel met 2 spelers krijgt elke speler 30 tegels. Het paleis wordt in het midden van de tafel gelegd en het spel is klaar om te beginnen.

De keizer heeft jullie als adviseurs uitgeroepen om zijn paleis uit te breiden. Natuurlijk wil jij laten zien dat jij de beste adviseur bent en dat doe je door zo veel mogelijk geld te verdienen met het aanleggen van verschillende kamers om het paleis. De regels hiervoor zijn simpel: kleur moet matchen met kleur of er moet een muur tussen zitten.

Scoren doe je echter pas als er een ruimte wordt dichtgemaakt waar een adviseur in zit. Iedereen heeft adviseurs op zijn tegels staan in zijn eigen kleur en zit jouw adviseur in een kamer die dichtgemaakt wordt, dan scoor je punten. Per tegel in de kamer krijg je 1 punt. Ook krijg je punten voor het aantal tegels waar een aangrenzende kamer uit bestaat, maar dan moet die kamer wel met een deur te bereiken zijn.  Is er nog een draak in een van de kamers aanwezig, krijg je per draak 3 punten.

Het spel eindigt als iedere speler nog 2 tegels voor zich heeft liggen. Dan worden die tegels omgedraaid en krijg je per draak nog 3 munten en per adviseur nog 1 munt.

Ons oordeel: We waren wat verrast door de spellen die Jumbo recentelijk in zijn assortiment heeft opgenomen. Deze liggen niet helemaal in de lijn van wat ze normaal uitbrengen, maar meer in de lijn waar wij als spellenclub vrolijk van worden. Forbidden city lijkt in eerste instantie wat op een mix van Carcassonne en Lampionnen van Lanzhou, maar als je even wat verder in het spel zit merk je dat hier echt wel meer diepgang in zit. Zo kun je met een medespeler druk bezig zijn om een hele grote kamer te maken, maar als een andere speler kans ziet om een aangrenzend kamertje van 2 dicht te maken, scoort die ook wel alle punten van die grote kamer ernaast ongeacht of die al af is of niet. Dit maakt dat het veel tactischer is dan het op het eerste gezicht lijkt. Forbidden City is dan ook een filler waar wij erg enthousiast van werden.

Vergelijkbare berichten