Garum

Bron: www.pythagoras.pt

Uitgever: Pythagoras
Genre: tactisch
spelers: 2-4
30-40 minuten
leeftijd 8+


Garum is de populaire Italiaanse vissaus en in dit spel gaan de spelers proberen te zorgen zo veel mogelijk van de juiste ingrediënten te verzamelen om de lekkerste saus te maken. Wie de meeste ingrediënten van zijn eigen kleur weet te verzamelen, wint het spel.

Inhoud van de doos:
* 1 speelbord
* 4 scorekaarten
* 4 scorefiches
* 24 assistenten ( 5 kleine meeples per kleur en 1 grote)
* 4 scoreblokjes
* 1 amfora voor de startspeler
* 16 munten met cijfers 1 t/m 16 achterop
* 64 vistegels (16 in elke kleur)
* 4 privileges  (mini uitbreiding)

Elke speler krijgt 1 scorekaart, 6 meeples en 16 vistegels in zijn kleur (bij 2 spelers krijgt elke speler 2 kleuren). Per ronde wordt één van de munten omgedraaid. Die munt bepaald in welk vak van het bord er deze ronde ingrediënten gelegd mogen worden. De speler heeft vervolgens 2 acties:

1. leg een van de 4 tegels op het bord in het aangegeven vak. Overlap je hierbij een van de vissen die al op het bord staan met dezelfde soort krijg je hier punten voor.
2. Optioneel kun je ervoor kiezen om een van je assistenten aan de rand van het bord te zetten. De rij waar jouw assistent staat is de rij waar hij de ingrediënten van jouw kleur aan het einde van het spel gaat verzamelen. Als er al een meeple in een rij staat, kan er geen andere meer worden neergezet.

In de foto hierboven zie je dat de spelers bezig zijn om het vak rechtsonder te vullen. Hier liggen al 2 tegels in. de andere 2 moeten nog geplaatst worden.Verder kun je zien dat blauw al 2 rijen heeft geclaimd en rood en geel 1 rij.

In dit spel moet je tactisch kijken waar je wat neerlegt, omdat dit niet alleen voor jou, maar ook voor je tegenspelers punten op kan leveren. Op je scorekaart staat hoeveel vissen je nodig hebt om pluspunten te scoren. Heb je besloten om je grote assistent in te zetten, levert die weer extra (min)punten op. Aan het einde van het spel wordt per assistent bekeken hoeveel punten die heeft en dit wordt bij elkaar opgeteld.

Ons oordeel: Garum stond op onze lijst om mee te nemen voor de tactische spelers bij de club. Zelf hadden we niet echt veel verwachtingen van het spel omdat we gewoonweg niet serieus genoeg zijn voor de wat tactischere spellen. Garum heeft ons wat dat betreft positief verrast. De regels zijn erg simpel, maar door het plaatsen van de meeples, moet je goed in de gaten houden wat je weggeeft. De 2 speler variant voegt wat dat betreft nog wat extra’s toe omdat je met 2 kleuren speelt en dus moet proberen om te kijken of je een van je 4 tegels zo neer kan leggen zodat allebei de kleuren hier profijt van hebben. Zelfs wij houden het niet bij 1 potje.

Cijfer 1-5: 4

Vergelijkbare berichten