Welkin

author
2 minutes, 47 seconds Read

Uitgever: Ankama Games
Genre: filler/ pick up and deliver
spelers:2-4
40 minuten
leeftijd 10+


In Welkin bouw je een stad in de ruimte. Probeer zoveel mogelijk punten te scoren voor alle constructiekaarten op zijn.

Inhoud van de doos:
* 1 speelbord
* 4 spelersborden
* 46 constructiekaarten
* 5 x 15 materiaalfiches
* 10 waardebepalingsfiches
* 70 geldfiches
* 4x 5 magazijnfiches

Aan het begin van het spel krijgt iedereen een eigen bordje, met de magazijnfiches. Op het speelbord worden de waardebepalingsfiches willekeurig neergelegd in de vakken die corresponderen met de grondstoffen die op de bovenkant van de fiches zichtbaar zijn. Om het speelbord worden 5 kaarten open neergelegd. De rest van de kaarten, het geld en de grondstoffenfiches worden naast het speelbord gelegd.

Tijdens het spel heeft elke speler keuze uit één van de volgende 3 acties:

  1. Een bouwplaats openen. Hiervoor kiest de speler een constructiekaart die bij het speelbord ligt en legt deze bij zijn eigen spelersbord.
  2. Magazijnfiches in het magazijn omdraaien. Het omdraaien van 1 fiche is altijd gratis, wil je er meer omdraaien, kost het je 1 munt per fiche. De ene kant van een magazijnfiche geeft aan welke grondstoffen je kunt oogsten, de andere kant geeft een lege plek in je magazijn aan. Heb je 3 lege plekken in je magazijn, kun je 3 grondstoffen oogsten van de soorten die je nog open hebt liggen.
  3. Grondstoffen naar de bouwplaats brengen. Eerder verzamelde grondstoffen kunnen nu op de constructiekaarten gelegd worden. Als met deze actie een constructiekaart helemaal gevuld is, wordt deze terzijde gelegd en krijg je munten en een bonusactie tot je beschikking die je gelijk of later mag inzetten.

Als een constructiekaart wordt ingeleverd worden er ook gelijk munten gescoord. De munten die je krijgt zijn afhankelijk van de soorten grondstoffen die je inlevert maal het aantal waardebepalingsfiches van de betreffende grondstof(fen) op het speelbord. Heb je 2 planten als grondstof en liggen er 3 waardebepalingsfiches met de groene kant boven op het speelbord, krijg je dus 2×3 =6 munten.

Elke constructiekaart heeft ook nog 1 of 2 effecten. De groene effecten zijn van toepassing als de kaart wordt neergelegd en dan mag de speler die dit heeft veroorzaakt een waardebepalingsfiche omdraaien en op het vak voor de overeenkomstige grondstof neerleggen. Verder zijn er nog effecten waar je eenmalig gebruik van kan maken als je een constructie hebt vervuld. Dit zijn bv: 2 waardebepalingsfiches omdraaien, grondstoffen leveren aan je constructies zonder dat het je een beurt kost of een constructie afbouwen zonder dat alle grondstoffen aanwezig zijn. Met deze acties kun je zorgen dat jij extra munten verdient of juist grondstoffen die een ander wil gaan inleveren ineens een stuk minder waard zijn. De speler met de meeste munten wint het spel.

Ons oordeel: Allereerst ziet het spel er geweldig uit en de tekeningen op de kaarten zijn ook erg mooi weergegeven. Daarnaast worden wij altijd erg blij van een goede inlay, nou Welkin heeft hier goed over nagedacht. Niet alleen past alles goed in de doos, ook is er netjes in elk vakje aangegeven wat er in moet :D. Dan het spel zelf: Het is niet te ingewikkeld en het zou heel saai kunnen zijn als iedereen zijn eigen ding moest doen en dat het was. Gelukkig is dat niet het geval en het wordt juist interessant en dynamisch door het omdraaien en verschuiven van de waardebepalingsfiches en de extra acties die je met de kaarten kan verdienen en daar leent het spel zich uitstekend voor.

Cijfer 1-5: 4

Similar Posts