Terracotta Army

Uitgever: Board and dice
Genre: worker placement, areacontrol
Spelers: 2-4
Duur: 90-120 minuten
Leeftijd: 14+

Het is tijd om te helpen bij het bouwen aan het terracotta leger. Ga aan de slag met klei en zorg dat de beelden tot stand komen. Samen bouw je aan het leger, maar ondertussen probeer je wel zelf de meeste te bouwen, zodat je aan het einde van het spel de meerderheid bezit en zo de punten naar je toehaalt.

Het spel wordt gespeeld in 5 ronden en per ronde heb je maximaal 5 werkers die je kan plaatsen op het actierad. Dit rad is opgebouwd uit 3 delen, zodat je altijd 3 acties kan doen. Voor je een werker plaats mag je het rad een stuk draaien, maar dat kost wel 2 geld. De acties die je kunt doen zijn heel wisselend. Zo kun je simpelweg klei en geld ontvangen, maar je kunt er ook voor kiezen om voor 2 tot 4 klei te betalen en daar een beeld van het leger mee bouwen.
Ook zijn er upgrade acties en is er de mogelijkheid om speciale beelden te bouwen.

Je start het spel met maximaal 5 kleine werkers, deze kun je gedurende het spel upgraden. Die voeren dezelfde acties uit, maar de grote werkers mogen wel naast een kleine liggen, zo kun je de bezette actie toch doen. ook zijn er een aantal specialisten op het bord waar je gebruik van kan maken. die geven per ronde een voordeel en daarnaast hebben we nog een eigen actie. Zo kun je bouwen met alleen geld, kun je al je wapens activeren of een actie op het binnenste rad 2 x uitvoeren. Deze specialisten moet je wel kopen en dat kan met geld, waarbij de kosten tussen de 1 en 6 liggen.

Het leger wordt langzaam gebouwd op de centrale plaats. Zodra je een beeld bouwt leg je er een gekleurd voetje onder, zodat je weet welke van jou zijn. Er zijn 4 soorten beelden die gebouwd kunnen worden. Hoe meer er van een soort bij elkaar staan, hoe meer punten ze aan het eind van het spel opleveren. Ook zijn er een 4-tal speciale beelden te bouwen die ieder weer hun eigen voordeel of manier van score hebben. Zo bouw je dus gezamelijk aan het leger, maar ga je wel proberen om net iets beter je best te doen dan de andere. Hoe eerder je bouwt hoe hoger ook de punten zijn van de beelden.

Als iedereen zijn werkers heeft ingezet, dan is het tijd om de ronde te gaan scoren. Iedere ronde bepalen de diplomaten aan de zijkant van de bouwplaats de te score rij of kolom. verder heeft iedere ronde nog een eigen scoretegel, deze zitten er meer in dan het aantal ronden, dus dat is per spel wisselend.
Nadat de score is gedaan krijgt iedere speler zijn werkers terug, gaan de diplomaten een stap vooruit en begint de volgende ronde.

Na 5 ronden is het tijd voor de eindtelling, waarbij de meeste punten worden gehaald bij het leger. Hoe groter de groep, des te meer punten deze opleveren per beeld. daarnaast krijgt de sterkste van de groep nog extra punten.

Ons oordeel: Terrracotta Army is een spel wat er ontzettend moeilijk uitziet, maar wat het zeker niet is. Je moet even doorhebben wat je met het rad kan aan acties en dan speelt het vlot weg. Je zult pas echt kunnen nadenken over wat je wilt gaan doen als je aan de beurt bent, want het kan zomaar zijn dat het wiel intussen heel anders is gedraaid. Doordat je samen het leger bouwt en daar de meeste punten te behalen zijn is de eindscore tot het einde toe spannend. Ook de tussenscore met de diplomaten zijn lastig in te schatten, omdat deze tot op het laatste moment nog verzet kunnen worden. Deze combi zie je niet vaak in het spel en dus blijf je strijden tot het einde. Wij zijn blij dat we aan het leger mee kunnen bouwen en nodigen ook jullie uit om dit te gaan doen.

De doos is wellicht wat mysterieus, maar het spel is dat zeker niet! Het enige punt van kritiek is dat het niet altijd fijn is om startspeler te zijn, maar ben je het eenmaal, dan zul je moeten wachten tot iemand hem van je over wil nemen. Het zou hierbij beter zijn als je van de startspelerspositie af zou kunnen komen op dezelfde manier als je hem krijgt.

Score (1-5): 4

Vergelijkbare berichten