Feuville

2-4 spelers
Uitgever: Huch
60 minuten
Genre: familiespel
leeftijd 10+

Feuville is een mooi klein stadje, maar dreigt ten prooi te vallen aan een draak die de stad wil verbranden. In dit spel breid je je eigen Feuville uit en doe je er alles aan om de draak weg te houden. Ondertussen probeer je op allerlei manieren punten te scoren om er op het einde van het spel er met de overwinning van door te gaan.

Iedere speler bouwt zijn eigen stad en probeert dit zo te doen dat hij er veel punten mee kan scoren. Als je aan de beurt bent gooi je met de twee dobbelstenen en die bepalen welke actie je kunt doen. Uiteraard zijn er genoeg  keuzes, waardoor je meer mogelijkheden hebt dan op het eerste gezicht misschien zal lijken.

Het speelbord is opgedeeld in 6 kolommen waarin je per kolom 3 mogelijkheden hebt. Je kunt een personage te kiezen die een actie voor je kan uitvoeren. Ook kun je een stuks stadsuitbreiding kiezen uit deze kolom of een koninklijk besluit nemen. Zolang je twee verschillende cijfers gooit kun je deze in de overeenkomende kolom plaatsen en vervolgens één van de mogelijkheden kiezen uit deze kolom.

Gooi je echter twee gelijke cijfers, dan ontwaakt de draak en komt hij de onbeschermde delen van de steden afbranden. Dit gebeurt dit niet alleen bij de persoon die aan de beurt is, maar bij alle spelers. De enige manier om je stad te beschermen is door te zorgen dat er voldoende wolken in de lucht hangen zodat de draak je stad vanuit de lucht niet kan zien.

Afgebrande stadsdelen leveren geen punten meer op en vervuilen je stad. Zorg dus dat je voldoende bescherming hebt, maar bouw ondertussen door en neem op tijd een koninklijk besluit voor extra punten. Zet je dobbelstenen wijs in, denk na als je gaat bouwen, want voor je het weet is je stad voor een deel verbrand en zit je in zak en as……

Ons oordeel: Feuville is een spel wat makkelijk te leren is. Je hebt tijdens je beurt een paar opties om uit te kiezen, dus dat zorgt ervoor dat het ook vlot speelt, maar het is nooit zo dat je niets kunt doen. Het bord is vrolijk en kleurrijk, en daarmee dus ook zeer aantrekkelijk als familiespel. Na één ronde spelen heb je de regels al goed onder de knie en kun je je gaan verdiepen in je eigen tactiek. Wil je een avondvullend en zwaar spel, zou ik deze doos links laten liggen, maar ben je op zoek naar een luchtig spel, waarmee je niet met een half uurtje klaar bent, is dit een spel wat je makkelijk op tafel kunt leggen. Zeker voor families is dit een aanrader om te spelen.

Vergelijkbare berichten