Décorum

Uitgever: Floodgate Games
Genre: puzzel, coöperatief
Spelers: 2-4
Duur: 30-45 minuten
Leeftijd: 13+

Jij en je partner hebben jullie eerste huis gekocht. Al bij de eerste bezichtiging, zagen jullie je nieuwe inrichting al voor je. Nu na maanden wachten, hebben jullie eindelijk de sleutel en kan het klussen beginnen. Het probleem is alleen dat jullie je eigen wensenlijstje hebben en niet helemaal aan elkaar over kunnen brengen wat je nu wil. Zo kan het zijn dat jij fan bent van groen, maar je medespeler alle groene items die je neerzet, direct weer terugstuurt naar de afzender. Terwijl jij die irritante klok van z’n grootmoeder al uit elke kamer hebt gezet, om hem vervolgens weer ergens anders te zien terugkomen.

Als je een blik werpt in de kamers die je partner onder handen heeft genomen, slaat de schrik je om het hart. Dat lelijke schilderij die hij heeft gemaakt in de brugklas, moest die echt mee? En waarom is er geen licht in deze kamer?

Als je weer terug bent in de woonkamer, heeft je man jouw moderne schilderij vervangen door een retro exemplaar en geeft hij aan niet zo blij te zijn met wat je hebt gedaan.

Dit is precies het decor voor Decorum. Elk spel krijg jij een nieuw wensenlijstje van dingen die per se wel of niet in het nieuwe huis moeten voorkomen. Sommige dingen wil je echt  alleen maar in 1 kamer hebben, andere dingen wil je helemaal niet in huis. Je partner heeft weer andere eisen, maar die weet je niet van elkaar en behalve aangeven dat je het mooi of niet mooi vindt, of dat het je niet zoveel doet, mag je er ook niet over praten. Door goed op te letten wat een andere speler steeds aanpast, probeer je erachter te komen wat er op het wensenlijstje staat, maar dat is nog niet zo makkelijk. 3 keer per spel, mag je op vaste momenten 1 van je wensen delen om een echtscheiding te voorkomen.  Het spel begint makkelijk, maar hoe verder je komt, hoe lastiger de opdrachten worden.

Ben je met 4 spelers, bedenk je dan maar eens dat er nog 2 pubers meeverhuizen die ook hun stempel op de inrichting willen drukken. De chaos is compleet.

Decorum is een coöperatief spel, wat niet coöperatief aanvoelt. Je moet immers je eigen doelen halen, maar alleen als iedereen zijn doelen heeft gehaald en  iedereen gelukkig is met de inrichting zoals hij op dat moment is, dan hebben jullie het spel gewonnen. Het vergt wat puzzelwerk en goed opletten wat de ander doet.

Ons oordeel: Decorum is een heerlijk spel, niet alleen omdat we gek zijn op puzzelen, maar ook omdat het zo dicht bij de realiteit komt. Je ziet het gewoon voor je. De doos en het artwork is even wennen als je kijkt naar hun eerdere titels Sagrada, Holi en Vivid Memories, maar het blijkt een schot in de roos, want als je eenmaal gaat spelen, merk je wel dat teveel kleur veel te veel zou afleiden van je zoektocht. Bij elk level is er 1 oplossing en met de levels die oplopen in moeilijkheid en nog wat verrassingen onderweg, zit je wel even goed. Mocht je toch te weinig levels hebben: Floodgate Games heeft een app gemaakt die nieuwe levels genereert. Wij waren echt gecharmeerd van het spel en kunnen het iedereen aanraden. (Zelfs Aschwin die allergisch is voor coöperatieve spellen, vond het een erg leuk spel)

Onze score(1-5): 5

Vergelijkbare berichten