Het Boekanier-dossier: hoogwaardige puzzelpost!

1-8 spelers
Uitgever: Puzzelpost
60+ minuten
Genre: coöperatief/puzzel/escaperoom
leeftijd 12+

Op een dag valt een mysterieuze brief op de mat. Een onbekende dame roept jouw hulp in bij de verdwijningszaak van haar zus. Abigaïl Boekanier verdween in 1979 tijdens een onderzoek naar twee mysterieuze verdwijningen in het fictieve plaatsje Oostzoom. Enkele dagen later ontvang je het hele archief thuisbezorgd. Zo begint jouw Puzzelpost-avontuur.

Puzzelpost is een van de vele aanbieders van brievenbus-mysteries welke op het moment erg populair zijn. Deze mysteries bieden een soort van escaperoom beleving op tafel. Zonder duidelijke opdracht moet je zelf de puzzels en raadsels ontdekken en oplossen om zo het mysterie te ontrafelen.

Het eerste wat opvalt bij het Boekanier-dossier is het oog voor detail waarmee dit mysterie is ontworpen. Alle materialen voelen authentiek aan. Een servet is ook echt een servet en niet een standaard gedrukt papiertje in de vorm van een servet en een pagina uit de Gouden Gids voelt echt en verkreukeld. Door deze levensechte materialen wordt je nog meer in het verhaal gezogen.

Wat ook bijdraagt aan de beleving is dat het dossier volledig op te lossen met de materialen in de doos. Je hoeft dus niets op te zoeken op internet. Het enige waarvoor je wel internet nodig hebt is voor het doorgeven van de oplossing of voor het krijgen van hints wanneer je helemaal vast komt te zitten.  Wij hebben deze hints niet nodig gehad bij het spelen maar wel goed dat deze beschikbaar zijn. Sommige details zijn erg goed verstopt en zou je eenvoudig over het hoofd kunnen zien.

Wij hebben onszelf een avond goed vermaakt met ons onderzoek. De puzzels zijn op zo’n niveau dat ze ook de ervaren puzzelaar voldoende uitdaging bieden. Anderzijds zijn ze ook niet zo moeilijk dat je als minder ervaren speler erdoor wordt af geschrokken. Iedere keer dat we een stapje verder kwamen stonden we weer even verbluft van de ingenieuze wijze waarop de puzzels in elkaar steken. Dit verhoogde alleen maar het enthousiasme om weer verder te speuren.

Een kleine spoiler: aan het einde is het verhaal nog niet afgelopen. Dit biedt de mogelijkheid voor volgende dossiers. Dit is wat ons betreft helemaal niet erg. Wij kijken nu al reikhalzend uit naar het vervolg. De maker van de dossiers heeft laten weten dat ieder dossier afzonderlijk te spelen zal zijn. Je hoeft dus het dossier niet te bewaren en kunt het na het spelen “resetten” om aan een ander door te geven.

Ons oordeel: Het Boekanier-dossier zit goed in elkaar. De raadsels en puzzels zijn goed op te lossen maar bieden ook de meer ervaren spelers genoeg uitdaging om een kleine twee tot drie uur te vullen. Puzzelpost-dossiers zijn niet goedkoopste in hun categorie spellen, maar door hun hoogwaardige afwerking van de materialen en het rijke achtergrondverhaal zijn ze hun geld zeker waard.

Met dank aan Joost van Puijenbroek voor deze review en de mooie avond 😉

Vergelijkbare berichten