Smoothies


Bron: www.ludonova.com

Uitgever: Ludonova
Genre: roll & write
spelers: 1-4
30 minuten
leeftijd 10+


In het spelletje Smoothies ga je de dobbelstenen in een blender gooien en probeer je met de beste combinaties de meeste punten binnen te halen. Dit kan nog wel eens lastig zijn, maak tijdig gebruik van je bonusvelden en dan kun je ver komen.

Inhoud van de doos:
* 1 blok met scoreblaadjes (dubbelzijdig)
* 7 dobbelstenen
* 4 potloodjes

Iedere speler krijgt een scoreformulier en een potlood. In het midden van de tafel worden de doos en de deksel van het spel tegen elkaar aangezet,. Dit zijn de twee blenders (vierkant en rond). Nu kun je beginnen met het maken van de smoothies en zo de beste score te halen.

Als je aan de beurt bent laat je de dobbelstenen in het midden van de 2 blenders vallen, zodat deze zich verdelen. Er moeten minimaal 2 dobbelstenen in een blender liggen, anders moet je opnieuw gooien.
Nu mag je uit een van de blenders 1 of meerdere dobbelstenen pakken. De totale waarde hiervan mag je op je scoreblad wegstrepen, dit mag dan bij alle kleuren van de dobbelstenen die je gebruikt hebt. )Bijvoorbeeld: de speler die de worp op onderstaande foto heeft gegooid, zou ervoor kunnen kiezen om uit de ronde blender 14 punten te scoren en hij mag deze wegstrepen bij oranje, groen en paars.) Alle andere spelers mogen uit de andere blender één dobbelsteen kiezen en gebruiken.

Door het wegstrepen van getallen kun je bonussen vrij spelen die je weer in andere beurten mag gebruiken. Zo kun je de waarde van je worp ophogen, een extra dobbelsteen pakken of een dobbelsteen van kleur veranderen. Let wel op dat je in elke kolom een kruisje hebt staan, anders krijg je minpunten en afhankelijk van het aantal spelers levert een aantal kruisjes per rij weer extra punten op.

Als actieve speler moet je het aantal gebruikte dobbelstenen ook wegstrepen in de rij van de blender die je net gebruikt hebt. Zo ben je dus ook beperkt in het aantal dobbelstenen wat je per blender kan gebruiken.  Nadat iedere speler zijn blenders volledig heeft gebruikt worden de punten opgeteld, worden eventuele minpunten eraf gehaald en is de winnaar bekend.

Ons oordeel: Smoothies is een van de vele roll & write spelletjes die op dit moment op de markt zijn. Deze heeft net een wat langere speelduur dan de meeste spelletjes en door de bonussen en soms beperkingen is deze toch in onze collectie gekomen. Het thema smoothies komt niet echt terug in het spel, maar dit maakt het spel er niet minder leuk op. Het is soms lastig om aan voldoende kruisjes te komen om zo punten te score, maar gelukkig ben je niet de enige met dat probleem….

Cijfer 1-5: 3

Vergelijkbare berichten