Ishtar

bron: www.boardgamegeek.com/boardgame/271088/ishtar-gardens-babylon

Uitgever: Iello
Genre: Tile placement
spelers: 2-4
45 minuten
leeftijd 14+


Tijdens een potje Ishtar probeer je de mooiste tuin te maken rondom fonteinen in de woestijn, om zo de meeste punten binnen te halen. Wie bouwt de meest puntvolle tuin en wint zo het spel?

Inhoud van de doos:
* 1 variabel speelbord
* 4 individuele spelersborden
* 16 assistenten (4 per kleur)
* 42 tuin tegels
* 1 voorraadbord
* 8 bloemtegels
* 26 boomkaarten
* 20 bomen
* 6 fonteinen
* 114 robijnen (rood, wit en paars)
* 1 gieter

Afhankelijk van het aantal spelers wordt het speelbord neergezet en worden alle plekken waar een robijn staat afgebeeld, voorzien van de betreffende robijn. Op de fonteinplekken wordt willekeurig een fontein neergezet. De tuintegels komen op het voorraadbord.
Iedere speler krijgt een spelersbord , 2 assistenten van zijn kleur en 1 paarse robijn. Nu kan er begonnen worden met bouwen.

Tijdens je beurt pak je de bovenste tegel van de stapel waar de gieter staat. Deze mag je op het bord plaatsen, waarbij je bij een fontein begint of de tegel aansluit aan een bestaande tuin. Bedek je hierdoor velden met een robijn, dan mag je de robijnen in je eigen voorraad leggen. Afhankelijk van het symbool op de tegel heb je nog een vervolgactie; staat er een assistent op afgebeeld, dan mag je, als de tuin nog niet geclaimd is, hier een assistent van jezelf op zetten.
Staat er een witte ster op, dan mag je een upgrade uitvoeren op je spelersbord voor 2 robijnen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld weer een extra assistent krijgen, 1 van de bloemtegels pakken en zo je tuin groter maken of voor extra punten gaan aan het eind van het spel. Als er een vraagteken op de tegel staat, dan mag je kiezen of je een upgrade doet of een assistent wil plaatsen.

Aan het eind van je beurt mag je, als je voldoende robijnen bezit,  nog een boom bouwen en in je tuin plaatsen. Deze betaal je met robijnen en de punten variëren tussen de 3 en 17 punten.
Aan het eind van het spel wordt er bepaald wie de grootste tuin per fontein heeft liggen, die krijgt nog punten voor de fontein. Dat zijn 4,6 of 8 punten, afhankelijk van de kleur fontein. Verder wordt er gekeken naar het aantal bloemen in je tuin, de bomen die je hebt gebouwd en tenslotte de upgrades die je hebt vrijgespeeld op je eigen bord. De persoon met de meeste punten wint het spel en mag zich de Koning van de tuinen noemen.

Ons oordeel:Wie een potje Ishtar speelt, merkt al snel dat er verschillende manieren zijn om te winnen, maar wat de juiste tactiek is, is lastig te zeggen. Soms merk je dat je op het bord of juist bij het pakken van de tegels wat pech hebt, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door andere opties. Ga je de zorgen dat je op 1 plek gaat bouwen of verspreid je je kansen? Bomen kunnen je veel punten opleveren, maar ook robijnen kunnen je veel punten geven. Het speelbord is steeds bij ieder spel anders en dat maakt het extra leuk ook liggen de scores steeds erg dicht bij elkaar. Het spel is niet avondvullend, maar dat is zeker geen probleem, zo kun je snel een andere tactiek gaan uitproberen.  De fonteinen, assistenten en de boompjes brengen het speelbord tot leven. Wij zijn fan!

Cijfer 1-5: 4,25

Vergelijkbare berichten