Captains of the golden age

img_8311

Dit is de eerste review van de spellen die we hebben meegebracht vanuit Spiel in Essen. Er zullen er de komende tijd nog vele volgen om jullie kennis te laten maken met alle nieuwe spellen.

 

Captains of the Golden Age is het eerste spel van de Nederlandse uitgever: Golden Age Games. Aan het spel is 8 jaar gewerkt en dat is zeker te merken. Al tijdens de voorbereidingen voor Spiel hadden we ons oog op dit spel laten vallen en voor we hem nog maar gespeeld hadden, stond hij al hoog op ons lijstje met mogelijke aanwinsten. Natuurlijk moest hij eerst gespeeld worden om te kijken of hij onze verwachtingen ook kon waarmaken.

 

Op de doos hadden we het spel nooit gekocht, maar eenmaal op tafel, vallen meteen de vrolijke kleuren en uitstraling op. Tijdens het spel duik je in de huid van een kapitein om op jacht te gaan naar 4 contracten om zo de winnaar te worden van het spel. Dit lijkt makkelijker dan gezegd. Je begint namelijk met een simpel schip, wat nog net geen roeibootje is. Met slechts 1 zeil waarmee je per beurt maar 1 stap kunt zeilen, begin je aan je tocht over de zee en zet je koers naar de eilanden om daar grondstoffen te verzamelen.

Met deze grondstoffen kun je je schip sterker maken. Zo kun je bijvoorbeeld zeilen kopen om sneller te gaan, extra ruimte in je boot voor grondstoffen of kanonnen kopen om je te beschermen tegen de andere schepen op de zee. Ben je de eerste die alle uitbreidingen van 1 soort heeft? Dan krijg je een handelscontract.

img_8313

Een andere functie van de grondstoffen is dat je ze kunt inruilen in de haven voor peper. Zonder peper kun je het spel niet winnen.  Dit is nodig om in een andere haven in te wisselen voor één van de vier benodigde contracten.  Als het spel hiermee was opgehouden was het een vrij saai spel geworden, dus gelukkig hebben de makers er een leuke twist in gegooid waar wij wel van houden.  Want wat is een spel met schepen als er niet geroofd mag worden? Voor het roven heb je meerdere opties. Je kunt een schip enteren en het gevecht aangaan met de bemanning die je aan boord hebt. Hierbij kun je afhankelijk van je sterkte 1 of meerdere matrozen op pad sturen om de beste voorraad uit het schip te halen en over te laden op je eigen schip. Je kunt alleen nooit weten hoeveel bemanning je tegenstander daadwerkelijk heeft…. Een andere optie is om met kanonnen aan te vallen. Hiermee kun je het schip van een andere speler zo beschadigen dat de laatst geladen grondstof overboord slaat. Deze kun je dan weer aan boord van je eigen schip heisen.

Mocht je bij een schip staan en niet aan willen vallen, dan is er altijd nog de mogelijkheid dat je door je tegenstander wordt aangevallen. Niks is dus zeker op zee.

De meest veilige optie om grondstoffen van andere spelers te roven is in de huid te kruipen van een piraat, waardoor je in het geheim een eiland kan kiezen waar jouw handlangers in de bosjes liggen om grondstoffen te roven zodra een andere speler deze mee wil nemen. Vervolgens mag je in het geheim weer een ander eiland kiezen of je blijft op hetzelfde eiland, de keuze is aan jou.

img_8314

We zijn blij dat we dit spel hebben gespeeld op de beurs en hebben het ook meteen meegenomen. Alles ziet er netjes uit en het speelt ook vlot weg. Hoewel het een tactisch spel is, hebben we gemerkt dat er geen lange bedenktijden zijn tijdens een beurt. Er zijn genoeg mogelijkheden om te winnen en het effect van aanvallen en de piraat kan soms erg verrassend zijn. Wat ons betreft een echte aanrader om te gaan spelen!

2-4 spelers

Light expert

120 minuten (een kortere versie is ook mogelijk)

Vergelijkbare berichten