Rhodes

rhodes.indd

Rhodes is het nieuwste spel uit de stal van the Game Master. Zoals de naam al doet vermoeden speelt het spel zich af in Griekenland. Iedere speler speelt een boer die met eventuele uitbreiding van zijn boerderij  om zo goederen te produceren en die vervolgens op de drijvende markt voor zo veel mogelijk geld te verkopen. Zelf wil je ook graag op deze markt kopen, want er zijn een aantal rijke handelaren die je belonen met geld en status als je de juiste combinatie van producten krijgt om aan de opdrachten te voldoen. De status is het belangrijkste om de meeste overwinningspunten binnen te halen en zo de winnaar van het spel te worden.

Het spel begin je met 1 boerderij en 1 landbouwtegel. Hierdoor kan je goederen produceren en heb je spullen die je kunt verkopen op de markt. Het mooie van de productie is, dat wanneer twee of meer spelers dezelfde producten op hun boerderij kunnen produceren. Ze mee delen in de oogst, want als het seizoen is om te oogsten, moeten natuurlijk alle olijven geoogst worden en niet alleen die van boer A. hierdoor kun je mensen dwingen om te verkopen om plek te maken op de boerderij en zo andere goederen goedkoper te maken. Heb je echter een soort goederen die niemand anders heeft, kun je hogere inkomsten verwachten aangezien er schaarste voor dat product is en iedereen deze graag wil hebben.

img_7216

De markt is een systeem van vraag en aanbod. De boten komen aan de achterkant van de haven binnen en de spullen worden hier op de markt verkocht met een startbod van 7 geld per blokje, maar naarmate er meer mensen spullen op de markt(bootjes) zetten wordt je bootje verder vooruit geduwd en worden de eerder ingezette producten goedkoper. Wacht je te lang, dan gaat de andere speler er wellicht vandoor met de producten en heb je alleen nog een lege boot liggen.  Koopt niemand je goederen voor je boot de haven verlaat? Dan heb je geluk en mogen ze naar je eigen pakhuis.

Ook in dit spel zijn er verschillende acties mogelijk, maar per beurt heb je maar twee actiemarkers, dus wil je vaak meer dan dat je kan doen.  Kies je een eigen strategie of lift je mee op de successen van de andere spelers?  Durf je de strijd aan te gaan met de concurrenten of kies je voor de veilige weg. De keuze die je maakt is vaak afhankelijk van de acties die de spelers voor je doen, want je plan kan ineens heel anders lopen. Zet koers voor de juiste richting, maar houd rekening met de rest van de spelers!

img_7214 img_7217

Eerlijk is eerlijk, wij hebben dit spel al in de ontwikkelingsfase mogen spelen. Echter is de laatste keer ruim een jaar geleden en we waren benieuwd hoe de eindversie zou zijn. We zijn verrast door het mooie totaalplaatje. Het spel is goed in balans en er zijn diverse manieren om punten binnen te halen. Eenmaal een ronde gespeeld, dan zul je door hebben hoe het verloopt, alleen moet je dan nog de juiste weg naar de overwinning zien te vinden. Wij zijn fan van het spel en zullen het met plezier uitleggen op een spelavond.

2-5 spelers
Light expert
90 minuten

Vergelijkbare berichten