Nieuwtjes van NSV

NSV is de Duitse uitgever van een hoop spellen die White Goblin Games in Nederland uitbrengen. Wij kregen op Spiel vast een kleine sneak preview van wat we mogelijk in Nederland kunnen verwachten. Inmiddels is Qwixx Longo al uitgekomen in het Nederlands.

Titel: Qwixx Longo
Genre: dobbelspel
Spelers: 2 – 5
Duur: 20 minuten
Leeftijd: 8+

Qwixx kent natuurlijk iedereen. In Qwixx Longo doe je eigenlijk niet anders dan in de originele versie. Het verschil sit hem erin dat je gebruik maakt van 8-zijdige dobbelstenen in plaats van 6-zijdige dobbelstenen. De rijen met getallen zijn dus langer omdat ze niet tot 12, maar 16 gaan. Omdat het spel een stukje lastiger is, mag je nu de rij afsluiten met één van de laatste 2 getallen. Je moet hiervoor wel minstens 6 kruizen in de rij hebben staan.

Ook heeft elke speler 2 geluksgetallen staan op z’n blad staan. Wanneer een van deze getallen genoemd wordt als totaal van de 2 witte dobbelstenen, mag in de rij met de minste kruisjes het eerste vrije veld worden aangekruist.

Ons oordeel: In eerste instantie waren we meer gefrustreerd van deze versie dan gecharmeerd. Doordat er meer cijfers op de dobbelsteen zitten, duurt het langer voor je aan het begin van een rij kunt gaan schrijven en je wil ook niet gelijk de halve rij moeten overslaan. Dit resulteert dan in een begin met minpunten omdat je je worp niet wil gebruiken. Hiervoor zijn de geluksgetallen wel echt van belang, maar ook hiervoor geldt, deze moeten wel gegooid worden. Als je eenmaal de eerste paar getallen hebt, wordt het ook makkelijker en is de flow weer terug. Qwixx basis is nog steeds favoriet hier, maar voor de afwisseling is Qwixx Longo niet verkeerd.

Score: 3,5

Spel: Splitter
Genre: dobbelspel
Spelers: 1-12
Duur: 15 minuten
Leeftijd: 8+

Splitter is weer een dobbelspelletje, maar dan totaal anders dan de dobbelspelletjes die we al kennen. In splitter, krijgt elke speler een blaadje met hokjes die in het midden verdeeld wordt door een stippellijn.
Wanneer een speler aan de beurt is, gooit hij de 2 dobbelstenen. De uitkomst hiervan moet door iedereen op zijn blaadje geschreven worden. 1 cijfer aan de ene kant van de stippellijn en de andere exact in het vakje dat hieraan gespiegeld is.

De bedoeling is uiteindelijk om setjes te maken van getallen. 2 tweeën naast elkaar, leveren 2 punten op. Een cluster van 3 drieën, levert 3 punten op enz. kun je een cluster maken waarvan 1 van de getallen op een ster staat, dan verdubbel je zelfs die punten nog. Ben je toe aan nog meer uitdaging, dan zit er een extra scoreblok in het doosje met nog 3 hartjes op 3 verschillende invulvelden. Krijg je het voor elkaar om in die 3 hartjes ook nog eens hetzelfde nummer te zetten, krijg je nog eens 5 bonuspunten.

Ons oordeel: Splitter is een vlot dobbelspelletje voor iedereen die wat variatie zoekt op de bestaande spelletjes. Doordat de dobbelstenen nu eenmaal vaker een verschillende waarde hebben, is het nog een knappe uitdaging om groepjes bij elkaar te krijgen. Toch is het ook weer niet zo lastig dat het gaat frustreren. Ook zit er wat meer diepgang in dan een Qwixx omdat je toch wel goed moet kijken en nadenken wat je waar plaatst en of je geen grotere groepjes met vijven of zessen blokkeert. Wij zijn erg gecharmeerd van dit spelletje

Score: 4,5

Spel:Snowhere
Genre: Coöperatief, kaartspel
Spelers: 1+
Duur: 20 minuten
Leeftijd: 8+

Snowhere is een spel waarbij je begint door een vuurzee op tafel te leggen door alle kaarten in het spel op tafel te leggen. Dit moet deels verspreid worden zodat het niet te dicht op elkaar ligt maar de kaarten mogen ook niet van elkaar af liggen. De kant met het vuur moet zichtbaar zijn.

De speer die als eerste aan de beurt is, neemt een kaart die niet bedekt wordt door andere kaarten. De speler mag deze kaart nu omdraaien en op een plek ergens op het vuur leggen om het vuur te doven. Er wordt net zolang doorgespeeld tot er geen vrije kaarten meer zijn of alle sneeuw het vuur bedekt. In het laatste geval hebben de spelers het spel gewonnen.

Ons oordeel: We proberen bij het maken van reviews altijd in het oog te houden dat een spel misschien niet echt ons ding is, maar er ook andere soorten spelers zijn die iets misschien wel leuk vinden. Vanuit dat oogpunt zullen we het spel dan proberen te beoordelen en er expliciet bij zetten voor wat voor soort spelers een spel geschikt is. In het geval van Snowhere kunnen we ons eigenlijk niemand voorstellen die echt enthousiast gaat worden van het idee dat je à la mikado een kaart mag pakken die vrij ligt en die ergens anders weer neer mag leggen. De indicaties op de doos kunnen we ons ook niet echt in vinden. er staat 20 minuten voor. Wij waren met 10 minuten klaar. Ook wordt het spel vanaf 8 jaar aangeraden, terwijl wij juist denken dat het spel met een iets ander artwork, juist voor jongere kinderen mogelijk wel interessanter zou zijn.

Score: 1,5

Vergelijkbare berichten