Je weg vinden in het doolhof van de escapespellen.

author
8 minutes, 54 seconds Read

De meeste mensen die ons kennen weten wel dat we fan zijn van escaperooms. Dat spellenuitgevers de stap hebben gewaagd om dit in een doosje te stoppen voor op tafel lijkt een goede ontwikkeling, maar is dit ook zo? We hebben al gemerkt dat sommige spellen ons zeer positief verrast hebben terwijl andere ons erg hebben teleurgesteld.  We zetten hieronder de 4 verschillende escapespellen op een rij. Natuurlijk geven we geen spoilers weg, maar we hopen jullie een beetje op weg te kunnen helpen om een goede keuze te maken als je overweegt om een escaperoom voor in huis te halen. Heb je geen zin om alles te lezen, dan staat onderaan ons eindoordeel.

We beginnen met Escaperoom The Game:

Dit was het eerste spel wat op de Nederlandse markt kwam en we waren erg benieuwd of het onze verwachtingen waar kon maken, want hoe kan iets in een doosje nu de sfeer en de spanning weergeven van een echte escaperoom? Hier hadden we ons helemaal geen zorgen over hoeven maken. De Chronodecoder die bij het spel geleverd is zorgt wel zeker voor de spanning: het aftellen van de tijd en het bijbehorende tikgeluid, houden je er het hele spel van doordrongen dat je in een race tegen de klok zit om het raadsel op te lossen. Een handigheidje is de ingebouwde pieper die laat zien dat het tijd is om een hint te pakken. Soms zul je merken dat je een hint krijgt van een puzzel die je al lang hebt opgelost. Dan weet je dat je voor loopt op schema. Heb je de hint wel nodig, dan heb je nog tijd om die kennis te gebruiken. De levels zelf bestaan uit 3 ruimtes of opdrachten waar je een aantal attributen krijgt om een sleutelcode te vinden. De sleutels zijn op verschillende manieren te interpreteren en soms heb je de cijfers nodig die erop staan, soms de vormpjes of nog andere opties, per spel wordt redelijk snel duidelijk wat je nodig hebt. Als je de code eenmaal gevonden hebt, doe je de sleutels in de decoder en hoor je direct of het goed is en je naar de volgende envelop mag of je krijgt een signaal wat overeenkomt met het geluid alsof je de €  100.00 eurovraag in een quiz fout hebt beantwoord. Als dat nog niet erg genoeg is, wordt er ook nog een  minuut van je tijd afgesnoept.

Voordeel van dit spel is dat je een aantal attributen moet bewerken, maar op deze attributen staat een print logo. Deze kun je via een speciale website herprinten. Als je het spel hebt uitgespeeld, kan iemand anders het ook altijd nog een keer spelen. Verder is het spel € 32,00 in de verkoop en hier krijg je 3 escaperooms voor. Uitbreidingen zijn inmiddels ook al te koop voor € 9,99. Maar hiervan zijn we van mening dat de uitgever te snel wilde voortborduren op het succes van het basisspel en er is niet voldoende tijd genomen om alles uit te testen. van de 4 uitbreidingen zijn er 3 met fouten of onduidelijkheden die niet te herleiden zijn in een puzzel. Alleen Mystery Murder zouden we aanraden als eventuele uitbreiding. Casino en Space station raden we zelfs af en Funland is nog wel op te lossen, maar het geeft niet de “yes-factor” die je normaal gesproken hebt als je zo’n spel speelt. (Overigens kan het zijn dat dit inmiddels bij een nieuwe druk is aangepast, dat durf ik niet te zeggen, maar het staat nog wel bij de FAQ op de website en bij een escaperoom is niets zo’n dooddoener als op een website te moeten kijken omdat er een fout in het spel zit)

Het volgende spel wat op de markt kwam was Unlock!

Dit spel hadden we niet eens op onze radar staan toen we het cadeau kregen voor een leuke samenwerking met De Dobbelsteen. Unlock! zit weer heel anders in elkaar dan Escaperoom the game en het werkt met kaarten en een app. De app houdt de tijd bij en in de app moet je ook gevonden codes invoeren. Het begint met een kaart van een kamer waar je het level begint. Op deze kaart staan verschillende cijfers en letters die corresponderen met verschillende kaarten in de stapel. Je mag deze kaarten erbij pakken en kijken of je verschillende gevonden onderdelen met elkaar kunt combineren. Tijdens het spel hebben de verschillende kaarten een eigen kleur en daarmee ook een eigen functie. Zo moeten de rode kaarten altijd met de blauwe kaarten worden gecombineerd, groene kaarten bevatten eerst een puzzel en voor een gele kaart moet je een code in de app invoeren. Als je vast zit, kun je per kaart een hint vragen aan de app. Hiermee gaat geen tijd verloren, maar het heeft wel invloed op je totaalscore. Tijdens het spel zitten er ook verborgen aanwijzingen in de kaarten die je niet over het hoofd moet zien.

Unlock! Zit in een doos met 3 spellen en de prijs schommelt tussen de 25,00 en 30,00 en zit erg goed in elkaar. omdat je per kaart een hint kan vragen, hoef je niet vast te blijven zitten in het spel. Trek je een verkeerde kaart, dan gaan er een aantal minuten van je tijd af. Je moet zoeken op de kaarten, puzzelen en combineren. Dingen die je vindt, kunnen goed 2 kamers verder pas nuttig zijn, dus het is een hele uitdaging om de juiste dingen bij elkaar te zoeken. Unlock! heeft 3 spellen in 1 doos en ook hier zijn de spellen nogmaals te gebruiken voor iemand anders die de levels nog niet heeft gespeeld, maar als je de doos weer een paar maanden in de kast zet heb je kans dat je alweer een hoop bent vergeten en je het spel gewoon nog een keer kan doen. Inmiddels is ook de 2 set verkrijgbaar in deze serie en het eerste level hiervan is ook weer veelbelovend (de rest hebben we nog niet gespeeld) .

Sinds kort is 999 Games ook in de escapewereld gedoken en ze zijn begonnen met een reeks Exit spellen.

Exit is een spel met een aantal losse attributen die je mag gebruiken zodra dit wordt aangegeven. Verder heb je een boekje met puzzels en een stapel kaarten. Er zitten verschillende symbolen op de kaarten die corresponderen met symbolen op een draaischijf. Als je deze draaischijf in een goede positie draait mag je een bijbehorende kaart pakken en door naar de volgende puzzel. Er zijn in dit spel geen strafpunten te halen, maar afhankelijk van hoeveel hints je vraagt tijdens het spel, kan dit je uiteindelijke score beïnvloeden.

Een doosje is ook 1 spel en hiermee heeft 999 Games zowel een voordeel als een nadeel te pakken. De spellen zijn in verhouding wat duurder dan de eerder genoemde spellen, maar heeft als voordeel dat het een klein cadeau is wat je aan iemand kan geven. De prijs schommelt tussen de € 13,00 en 15,00 voor 1 level, maar hiervoor krijg je wel een goed uitgewerkt spel met net even wat meer pit dan Escaperoom the game.

Ondanks dat de spellen zelf erg goed in elkaar zitten, zijn er 2 dingen die wat jammer zijn bij deze spellen.Het eerste is dat er gewerkt wordt met een klein boekje waar je informatie uit moet halen en puzzels in moet maken. Dit boekje is vrij klein en als je het spel met meer dan 2 spelers speelt (en gezien de moeilijkheid van de spellen is het zeker aan te raden om met 4 spelers te spelen. ) is er heel veel wat langs je heen gaat omdat er vaak maar 1 speler tegelijk in het boekje kan bladeren . Ook moet er getekend en gescheurd worden in het boekje, waardoor het lastig wordt om een spel nog een tweede keer te spelen of hem aan iemand anders te geven.

Ten slotte Pocket Escaperoom

Pocket escaperoom is ook een stapel kaarten waarmee je puzzels moet oplossen. In dit geval gaat het om 4 stapels met kaarten waar van je dingen moet combineren om verder te kunnen. Meer een puzzelspel met een escape thema en waar de andere spellen echt het escape-gevoel wisten te creëren, waren we hier erg teleurgesteld over de uitvoering. Het was meer een kwestie van kaartje draaien en de paar puzzels die erin zaten, konden ons niet het gevoel geven dat we echt op de proef werden gesteld.

Pocket escaperoom is te koop voor € 13,95 en is herspeelbaar, als is het de vraag of je dat moet willen. gezien de prijs die bijna gelijk is aan Exit en daar zit veel meer uitdaging in.

Onze conclusie:
Een escaperoom als bordspel kan zeker hetzelfde gevoel geven als een echte escaperoom. Er zit alleen wel echt veel verschil in kwaliteit. Zo kwam de Exit serie bij ons op gelijke hoogte met Unlock binnen, toen we het eerste doosje met 4 man speelden. Toen we het tweede doosje met zijn tweeën deden, kwamen we erachter dat je toch wel echt met 4 man moet zijn om hem tot een goed einde te brengen, want sommige puzzels zijn toch wat ver gezocht. Vandaar dat we tot de volgende (voorlopige) uitslag zijn gekomen:

9,5        Unlock; Met 2 of met meer spelers, het is altijd een puzzel, maar met de mogelijke hints die makkelijk te verkrijgen zijn en de logische insteek van de kaarten  is het voor iedereen leuk om te spelen.

9         Exit; Pittige puzzels die soms wat lastiger zijn. De spellen zijn (bijna) niet herspeelbaar. Deze reeks kun je beter spelen met meer dan 2 personen.

7       Escaperoom the game; hoewel het basisspel hoge ogen gooide en het het eerste spel op de Nederlandse markt was. Is het cijfer drastisch gekelderd door de uitbreidingen. Deze zijn te snel na het uitkomen van het basisspel gekomen waardoor deze naar onze mening, niet genoeg getest zijn en er fouten in zijn blijven zitten. Sommige dingen zijn voor meerdere uitleg vatbaar en dit werkt best ver door, zodat je niet door hebt dat je al veel eerder fout bent gegaan als je eenmaal de verkeerde richting bent ingeslagen. Zeker bij een escaperoom verwacht je dat hier goed over is nagedacht en het is echt een grote domper als het spel niet blijkt te werken.  Er zijn weer 2 nieuwe uitbreidingen onderweg, waar we wat langer op hebben moeten wachten. Misschien zijn deze wel beter om te spelen, we wachten zelf de recensies even af voor we ons hier zelf aan gaan wagen.

4         Pocketescaperoom; na het spelen van alle andere spellen was dit echt een domper voor ons. Wellicht waren we teveel verwend met de andere spellen, maar dit was echt niet ons spel. het is meer een soort van kaartjes in de juiste volgorde leggen en een echte uitdaging konden wij er niet in vinden. Zoals eerder gezegd. voor dezelfde prijs heb je een Exit, die veel beter in elkaar zit.

Similar Posts