Tucano

Uitgever: Helvetiq
Genre: Set collection
Spelers: 2-4
Duur: 15 minuten
Leeftijd: 6+

Het is tijd om een lekkere fruitsalade te maken voor de toekans uit het regenwoud. Helaas is niet al het fruit even goed voor ze, dus het is aan jou om het beste fruit eruit te pikken. Onderweg krijg je nog wat hulp van de toekans zelf. De speler met de meeste punten wint het spel.

Aan het begin van het spel, worden er 3 rijen voorbereid met kaarten. In de 1e en 3e rij ligt nog 1 kaart en in de 2e rij liggen 2 kaarten. De speler die als eerst aan de beurt is, kiest 1 rij en neemt hier alle kaarten uit en legt ze per soort in zijn eigen voorraad. De andere rijen worden nu allemaal aangevuld met 1 extra kaart en de volgende speler mag nu een rij kiezen.

elk stuk fruit heeft weer andere eigenschappen. sommige kaarten leveren meer punten op als je er meer van hebt. Andere kaarten leveren per kaart punten op als je de meeste hebt of juist minpunten als je de minste hebt. En sommige kaarten leveren juist minpunten op als je er meer van krijgt.

In de tweede helft van de stapel zitten ook een aantal toekans verstopt die je helpen met het verzamelen van de vruchten. Je kunt bijvoorbeeld een kaart weggeven aan een tegenstander of juist een kaart bij je tegenstander weghalen. Ook zijn er toekans die zorgen dat je je verzamelde kaarten mag samenvoegen en omdraaien. Ze zijn dan beschermd tegen diefstal, maar je mag hier ook niets meer uithalen om weg te geven en je kunt ook niet meer zien wat je nu had liggen. Als er niet meer kan worden aangevuld en er ligt nog 1 stapel op de tafel, dan is het spel afgelopen en worden de punten geteld. De speler met de meeste punten, wint het spel.

Ons oordeel: Tucano stond in eerste instantie niet op onze radar voor Spiel. Ook omdat er voor ons gevoel al meerdere van zulk soort kaartspellen zijn. In gesprek met onze contactpersoon van Helvetiq, kregen we deze toch mee voor de club en na het spelen begrepen we ook waarom. Tucans combineert verschillende dingen uit andere spellen met een heel interessant resultaat.

Een stapel met een kaart waar je minpunten voor krijgt is natuurlijk niet interessant, maar omdat hier na elke beurt weer kaarten bij komen, kan zo’n stapel toch ineens de moeite waard blijken. Hetzelfde gebeurt bij de toekans. Natuurlijk wil je je kaarten beschermen, dus je wil eigenlijk zo snel mogelijk je voorraad kunnen omdraaien. Als je dat doet, kun je alleen die vervelende kaart met die minpunten niet meer kwijtraken. Dus wacht je dan nog een rondje, met het risico dat je tegenspeler die rij pakt of misschien wel een toekan die bij jou wat komt halen of stel je je kaarten veilig met de wetenschap dat je een paar minpunten in je zak steekt. Door de keuzes die je maakt is het een erg boeiend spelletje en waren wij aangenaam verrast door de mogelijkheden.

Score: 4

Vergelijkbare berichten