Spellenclub

Santa Monica

Uitgever: AEG
Genre: Area Control
Spelers: 2-4
Duur: 45 minuten
Leeftijd: 14+

Het is zomer en de stranden en de boulevard stromen vol met onder andere toeristen. Bouw de mooiste stranden en zorg voor een bruisende boulevard waar iedereen zich kan vermaken. Heb je uiteindelijk nog de meeste mensen op de juiste plaats, dan ga je er met de winst vandoor in Santa Monica.

Aan het begin van het spel zoekt iedere speler een starttegel uit, dat is de basis voor hun strand en boulevard. Daarnaast liggen er 2 rijen van 4 kaarten klaar wat de markt is. Verder staan de bezoekers klaar, dit kunnen toeristen, lokale bezoekers of vips zijn.
Tenslotte er een overzicht voor de eindscore op tafel, deze kan per spel veranderen.

een starttegel

Als je aan de beurt bent pak je een tegel van de onderste rij en deze leg je, afhankelijk van de kaart, aan de boulevard of aan het strand wat je al hebt liggen. De tegel kan je vervolgens een aantal nieuwe bezoekers opleveren, kan je bezoekers laten bewegen of geeft je een manier om te scoren.
Bezoekers plaats je op de tegel waarmee je ze ontvangt en vanaf daar probeer je ze naar de juiste plek te laten lopen. Die plekken worden aangegeven met cirkels en daarbij staat welk soort bezoeker daar moet komen om punten te scoren.

de strand en boulevardkaarten

Bij de kaarten waar je uit kan kiezen staat ook een foodtruck en een bezoeker, als je de kaart pakt waar 1 van die twee bij staat, dan krijg je nog een extra bonus. Dit kan zijn dat je extra geld krijgt of je mag een bezoeker extra laten bewegen.

De diverse bezoekers

Als een speler 10 kaarten heeft liggen is het spel afgelopen en worden de punten geteld. Die worden bepaalt door onder andere de plek waar je bezoekers staan, de bezochte plaatsen van de vips, de scorevelden op je tegels en nog een aantal andere zaken.

een spelsituatie

Ons oordeel: Santa Monica is een leuk spel als de kaarten goed liggen en de kaarten met extra acties goed op elkaar zijn afgestemd. Heb je een paar kaarten die niemand pakt en de extra acties spelen hier niet op in, dan werkt het spel toch wat frustrerend. Als je dat eenmaal weet, kun je hierop inspelen. Maar het was beter geweest als hier vanuit de uitgever al een balans in was gebracht.

Cijfer (1-5):

De volgende Spelavond is over:
weken
0
3
Dagen
0
6
uren
2
1
minuten
5
4
seconden
1
4