Spellenclub
Agenda
Bezoekers
Nu online: 1
Totaal: 113885
Je kunt ons ook volgen.
Facebook

Tortuga

Uitgever: Facade Games
Genre: licht expert
spelers: 2-9
20 – 40 minuten
leeftijd 13+


Niks is wat het lijkt op het Eiland Tortuga….. Zowel de Britten als de Franse piraten willen de buit binnen halen. Of zijn het uiteindelijk de Nederlanders  die er met de winst vandoor gaan en blijven jullie met (bijna) lege handen achter? En wie zit er eigenlijk in jouw team? Kun je die wel vertrouwen, of stappen ze over naar de andere……. of erger nog, zetten ze jouw van boord? Kortom, samen werken is belangrijk, maar tot op zekere hoogte……….

In het boek zit:

  • 1 speelmat
  • 9 karakter kaarten
  • 9 pionnen
  • 24 gebeurtenis kaarten
  • 32 stem kaarten
  • 10 loyaliteitskaarten
  • 8 schatten
  • 1 explosietoken

 

Aan het begin van het spel worden de spelers verdeeld in teams. Dit kan zijn de het Britse of het Franse. Bij een oneven aantal is er een iemand een Nederlander.  De karakterkaarten van de spelers worden geschud en een voor een gedraaid. Zo wordt er bepaald wie waar staat. Zo kan het dus zijn dat je begint op de verkeerde boot. Schud de gebeurteniskaarten en leg er vijf voor de speelmat neer. De rest komt als stapel ernaast. Plaats 4 schatten op het Spaanse galjoen , 2 op het eiland en 1 op iedere boor. De strijd kan beginnen.

 

Tijdens je beurt zijn er een aantal acties waar je uit kan kiezen. Een aantal zijn voor iedereen te doen, zoals gebeurteniskaarten bekijken, in een roeiboot stappen, of iemand aanwijzen die een kaart moet pakken. Daarnaast heb je, afhankelijk van je plek op het speelbord nog andere mogelijkheden. Zo kan de kapitein een aanval inzetten of zijn bemanning vanuit het schip op Tortuga plaatsen. Matrozen kunnen de schatten van het ene ruim (Frans) naar de andere (Brits) brengen. Nadat de actie is gekozen kan er een stemronde volgen, bijvoorbeeld als de kapitein wil gaan aanvallen of als de gouverneur van Tortuga de buit wil herverdelen. Als er een stemronde komt, speelt iedereen die aan de stemronde mee mag doen een kaart. Zo word er dan gekeken of de actie geslaagd of mislukt is.

Het is de kunst om erachter te komen wie je kunt vertrouwen en wie niet. Speel je samen onder een hoedje met iemand en blijkt hij van de andere partij te zijn, dan kun je zomaar naast de winst grijpen.

Bij een oneven aantal spelers doen ook de Nederlanders mee, die wint bij een gelijkspel.

 

Ons oordeel: Tortuga is spel wat leuk is van opzet en waarbij je elkaar goed kan dwarszitten. Het spelmateriaal is van goede kwaliteit en past mooi in het kleine doosjes. Er zijn genoeg mogelijkheden om te winnen, samen te spelen,en dwars te liggen. Het spel wordt leuker met meer mensen, dus vanaf 4/5 spelers is het zeker een aanrader.

Score 1-5: Een score is lastig te geven, dit is sterk afhankelijk van het aantal spelers dat mee doet.