Tan-tan Caravan

Uitgever: Blue Orange Games
Genre: sets verzamelen
spelers: 2-4
minuten:  30
leeftijd: 8+


In Tan-tan Caravan is het de bedoeling dat je de beste koopwaar op de markt selecteert en hiermee de meeste punten scoort. Kies de juiste vrienden en pas op voor de muizen, want die nemen alles weg en dan kun je zomaar met lege handen achterblijven en de andere spelers er met de winst vandoor gaan.
Inhoud van de doos:
* 1 speelbord
* 105 kaarten
* 1 scoreblok

Voor je het spel begint leg het speelbord in het midden van de tafel en worden de kaarten geschud. Dan wordt er 1 kaart open op de geldbuidel gelegd en verder wordt de onderste rij, de markt gevuld met open kaarten. De overige kaarten komen als trekstapel te liggen. Nu zijn we klaar om te gaan spelen.

Als je aan de beurt bent heb je twee mogelijkheden; of je koopt kaarten van de markt of je vult de karavaan.
Als je gaat kopen op de markt, kijk je naar de kaart op de geldbuidel. Daar geeft de geldbuidel van de kaart aan hoeveel geld je kan besteden, de prijs staat boven iedere kaart op het bord. Zodra je klaar bent met kopen, gaat de geldbuidelkaart in de rij van de karavaan en worden de andere kaarten doorgeschoven naar links, zodat de lege plekken worden gevuld. Zo kun je dus al zien voor hoeveel de volgende speler mag kopen. Gekochte kaarten neem je op hand.

Je kunt er ook voor kiezen om de karavaan te vullen. Dit doe je met kaarten uit je hand. Je mag alleen aanvullen met kaarten van hetzelfde soort, het aantal bepaal je jezelf. Muiskaarten mogen ook in de karavaan gelegd worden.

Na beide bovengenoemde acties kan het zijn dat de karavaan volledig is gevuld, dan moet deze eerst geleegd worden voor er verder wordt gespeeld. De actieve speler mag alle kaarten van 1 soort uit de karavaan nemen en voor zich neerleggen, deze zijn nu gekocht en kunnen hem aan het eind van het spel punten opleveren. Ook karakterkaarten mogen worden genomen, en voor je worden neergelegd.
Muizenkaarten zijn wat vervelender. Als deze in de karavaan liggen, mag de eerste speler gewoon kiezen wat hij neemt, maar alle andere spelers moeten een muiskaart nemen, deze eet je gekochte voorraad af en moet je dus afleggen met 1 van je kaarten die al voor je liggen.

Als de trekstapel op is wordt de huidige ronde afgemaakt en is het spel afgelopen. Dan worden de punten geteld. de punten staan op de kaarten vermeld, verder kun je punten verdienen met de bijzondere kaarten.

Ons oordeel: Tan tan caravan is een klein spel, maar met veel diepgang. Kaarten die je immers in de karvaan legt, kunnen namelijk ook zomaar naar de tegenspelers gaan. Op het juiste moment de karavaan vullen en leeghalen is dus belangrijk. Muizen kunnen zomaar je strategie in de war schoppen, probeer die dus te vermijden. Het spel zit vol met keuzes en dat maakt het zeker interessant. Wij gaan graag nog wat vaker terug naar woestijn om te shoppen op de markt daar……

Score (1-5): 4

Vergelijkbare berichten