Matterhorn

2-4 spelers
Uitgever: Helvetiq
30 minuten
Genre: family
leeftijd 8-99

Het doel van Matterhorn is om als eerste de top van de Matterhorn te bereiken.

In de doos vind je 5 dobbelstenen, een speelbord met hierop de Matterhorn, 8 bergbeklimmerfiches in 4 verschillende kleuren en obstakelfiches.

Alle spelers hebben 2 bergbeklimmers tot hun beschikking. Deze bergbeklimmers moeten zo snel mogelijk de top bereiken. Lastiger wordt dit doordat alle spelers in hun beurt één of meerdere obstakels op de berg mogen plaatsen waar andere spelers doorheen moeten. Tijdens een beurt moet een speler met 5 dobbelstenen gooien. Alles wat dubbel gegooid is, telt niet en de overige getallen worden bij elkaar opgeteld. Het getal wat overblijft is het niveau van de berg waar een obstakelfiche mag worden neergelegd. Je mag tijdens je beurt ook kiezen om 1 of meer dobbelstenen weg te halen om zo de opgetelde waarde te verlagen of te verhogen (als een van de dubbele dobbelstenen wordt verwijderd). Je mag net zo vaak gooien als je wil, maar je mag niet meer dan 1 fiche per level plaatsen en als je een niet bruikbare worp hebt, ben je alles kwijt. Vervolgens mag je je bergbeklimmers net zoveel stappen verzetten als je fiches hebt geplaatst. Kom je op je weg naar boven obstakels tegen. Kost het je 1 beurt extra om hier overheen te komen.

Onze conclusie: In de regels staan een paar voorbeelden die niet kloppen, waardoor het spel in eerst instantie erg verwarrend is om te leren. Als de fouten er eenmaal uit zijn, is het een spel wat je binnen een beurt door hebt. Doordat de Matterhorn in een punt loopt, is de bovenkant snel vol, waardoor je in het begin best snel kan stijgen, maar vervolgens nergens meer fiches kan leggen en het spel steeds trager verloopt. Er zitten verschillende fiches bij het spel, maar die doen allemaal hetzelfde. Het was leuker geweest als hier per soort andere acties waren ontstaan. Voor ons was het niet echt een spel wat vaak uit de kast zal komen, daarvoor zit er wat te weinig tactiek in en iets te veel geluk.

Vergelijkbare berichten