Droomhuis

Uitgever: Rebel
Genre: Set collection
Spelers: 1-4
Duur: 30 minuten
Leeftijd: 7+

Eindelijk maak je de grote stap en koop je een nieuw huis. Je mag alles inrichten zoals je het zelf zou willen. De badkamer boven of toch beneden? En waar komt de kinderkamer? En is de garage voor de stoere auto of gaan we toch voor de wijnkelder? In Droomhuis mag je dit zelf bepalen. Wie maakt het beste huis en wint het spel?

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler een leeg huis met plek voor 12 kaarten. Verder ligt er in het midden het centrale bord, daarop zijn 2 soorten kaarten te zien, de kamers in de onderste rij en in de bovenste rij liggen voordeel of dakkaarten.
Als je aan de beurt bent kies je 1 combinatie van kaarten die onder elkaar ligt. Kies je voor de eerste kaart, dan heb je alleen een kamer kaart, maar ben je de volgende ronde wel startspeler.

Het centrale bord

De kamerkaarten plaats je in je huis, waarbij je uiteraard niet zomaar in de bovenste rij iets kan leggen. Dat kan pas als er een kaart onder ligt. De bovenste kaart kan een hulpkaart zijn, die je later in het spel kan inzetten om bijvoorbeeld kamers te wisselen. De tweede optie is dat het een bonuskaart is, dan levert het een extra attribuut op voor in je kamer, dit varieert van speelgoed tot bubbelbad. Al deze extra’s leveren je uiteraard punten op.
De derde mogelijkheid is dat het een dakkaart is, Als je aan het eind van het spel 4 dakkaarten hebt levert dat weer extra punten op. Lukt het je om 4 dezelfde dakkaarten te bemachtigen, dan is dat nog meer punten waard.

De positie van de kaarten in het huis leveren ook punten op, zo is bijvoorbeeld 1 kinderkamer 2 punten waard, maar heb je er 2 naast elkaar is het 6 punten. Zo heeft iedere soort kamer zijn eigen score.

Als iedereen zijn of haar huis vol heeft is het spel afgelopen en kunnen de punten geteld worden. Dit zijn de punten van de kamers en de attributen. Daarnaast is er nog een score voor het dak en voor de functionaliteit van je huis, want wat is een huis zonder keuken. De persoon met de meeste punten wint het spel.

Mocht er een gelijk spel zijn wordt er gekeken hoeveel kinderen er in het huis verstopt zitten. De persoon met de meeste kinderen wint het spel. Dit kan nog een leuke zoekactie opleveren, want kinderen zijn goed in verstoppen.

Ons oordeel: Droomhuis in een leuk kinderspel waarbij kinderen ook leren dat ze soms beter toch de mindere kaart kunnen pakken, om toch dat ene voordeel te kunnen krijgen. Het spel speel je in een half uurtje en dat is ook precies genoeg voor dit spel. De kaarten zijn grappig getekend en hebben een leuke uitstraling. Voor veelspelers zal dit spel niet snel op tafel komen, maar gezinnen met kinderen zullen hier zeker plezier aan hebben. Er zit genoeg variëteit in de kaarten dus het spel zal niet snel hetzelfde zijn.

Ons cijfer (0-5): 4 (berekend voor een kinderspel)

Vergelijkbare berichten