Istanbul inclusief Mokka & Smeergeld

author
3 minutes, 30 seconds Read

Sinds enige dagen is de uitbreiding van Istanbul “Mokka en smeergeld”  in onze collectie, dus kunnen we mooi een review schrijven over het basisspel en de uitbreiding.

Istanbul zelf is al enige tijd in huis en is sinds het begin al goed ontvangen. Als handelaar beweeg je je over de bazaar van Istanbul. Samen met je assistenten probeer je op de snelste manier in het bezit te komen van robijnen en zo het spel te winnen. Echter het is druk op de bazaar en iedereen is op zoek naar dezelfde goederen.  Hiernaast geldt: hoe schaarser de robijnen, hoe meer je hiervoor moet betalen, dus het is zaak snel te zijn, voor iemand anders jouw buit binnenhaalt.

IMG_4537

Het speelbord van 16 losse locaties is variabel, en je kunt deze iedere keer anders neerleggen, waardoor je het spel moeilijker of makkelijker kan maken. Het is de bedoeling dat je over de bazaar gaat lopen en zo grondstoffen gaat verzamelen in je handkar. Met die grondstoffen kun je robijnen kopen of je kunt ze inwisselen voor geld, zodat je daarmee weer op andere plaatsen aan robijnen kunt komen. Op iedere plek waar je een actie uitvoert laat je een assistent achter. Dus hierdoor is het goed plannen wat je gaat doen, want als je alleen bent kun je niks doen en moet je dus naar het centrale plein om zo weer al je assistenten  bij elkaar te roepen. Mede hierdoor kom je jezelf vaak tegen en moet je je plan aanpassen.

Iedereen heeft in dit spel evenveel kansen en er zijn verschillende manieren om het spel te winnen. Zo blijft het tot het laatste moment spannend wie de winnaar gaat worden. Er zitten leuke elementen in het spel die ook steeds voor een verrassing kunnen zorgen, waaronder de actiekaartjes, het postkantoor en de familieleden die je op pad kan sturen om een actie uit te voeren.

Mokka & Smeergeld

Meestal is het bij een uitbreiding even afwachten of het echt iets toevoegt of dat het weer meer van hetzelfde is en je eigenlijk prima zonder kunt. Mokka & Smeergeld heeft een aantal nieuwe elementen, waaronder nieuwe locaties waardoor er in plaats van 16 tegels, 20 tegels in een rechthoek van 4×5 worden gelegd. Theoretisch gezien zou je er nu langer over moeten doen om het benodigde aantal robijnen te verzamelen, want je legt grotere afstanden af en je hebt meer mogelijkheden, maar ook meer assistenten nodig om je bij alle handelingen te helpen. Er zitten echter een aantal nieuwe aspecten in het spel waardoor het toch vlot weg speelt. Nieuwe locaties om robijnen te verzamelen en nieuwe tegels waardoor het mogelijk is om verder te verplaatsen in een beurt, geven het spel een extra boost. Je moet hierbij wel zorgen dat je de verplaatsingstegel snel bemachtigt, anders kun je flink achter komen te staan. Het product “koffie” wordt in deze uitbreiding geïntroduceerd en is een belangrijk nieuw element in het spel om te verhandelen en snel aan robijnen te kunnen komen. Heel vervelend is het als je net genoeg grondstoffen hebt verzameld om een robijn te kunnen halen bij het paleis en je tegenstander die robijn met behulp van wat smeergeld in de vorm van koffie voor je neus wegkaapt.  Hiernaast is het ook nog mogelijk een blokkade toe te voegen. Hier kunnen andere spelers niet doorheen en zij moeten hierdoor hun handelaar laten omlopen. Het is in dit spel dus niet meer kijken en plannen, maar je kunt ook je tegenstander nog eens lekker dwars zitten. Als laatst geven de maken de nieuwe gildekaarten nog een extra dimensie aan het spel waardoor je toch wel van een goede en complete uitbreiding kan spreken.

Conclusie: Istanbul hebben we gekocht op aanraden van een vriend en daar hebben we zeker geen spijt van. Het afgelopen jaar is het spel al meerdere malen op tafel gekomen. De uitbreiding is zeker een toevoeging en zeker de mogelijkheid om andere spelers wat meer dwars te zitten kunnen we wel waarderen. Omdat het spel niet al te ingewikkeld is, is het ook een mooi spel voor iedereen die nog niet aan de expertspellen toe is, maar wel eens wat meer wil.  Voor ons staat het nog steeds hoog in onze speellijst.

Similar Posts