Era


bron: www.eggertspiele.de

Uitgever: Eggertspiele
Genre: roll and build
spelers: 1-4
45-60 minuten
leeftijd 10+


Bouw je een eigen stad met boerderijen voor grondstoffen, muren om je stad te beschermen tegen tegenstanders en grote gebouwen om extra opties te ontgrendelen en punten binnen te halen.

Inhoud van de doos:
* 4 spelersborden
* 4 zichtschermen
* 36 dobbelstenen
* 71 gebouwen
* 25 pinnetjes
* 5 voortgangsfiches
* 1 scoreblok

Iedere speler neemt een eigen bord en plaatst hier de startgebouwen op. Dit mag naar eigen inzicht gedaan worden. Iedereen krijgt 3 gele en 1 grijze dobbelsteen en een set pinnetjes om de voorraad van je grondstoffen weer te geven. Als alles op zijn plek staat zijn we klaar om te gaan bouwen.

Een beurt bestaat uit verschillende fases, deze worden stap voor stap afgehandeld. De eerste stap doet iedereen tegelijk, de andere stappen worden per persoon uitgevoerd. De stappen in het kort:

1. Dobbelen; Gooi je dobbelstenen. Je mag totaal 3 x gooien als (een deel)  van je worp niet bevalt. Dobbelstenen met een doodshoofd erop mogen niet meer gegooid worden. Dit gooien gebeurt achter het scherm, dus kun je je eigen tactiek bepalen.
2. Grondstoffen ontvangen; Verhoog de waarde van je grondstoffen gelijk aan wat je gegooid hebt. Ook kun je schatkisten en kennis vergaren in deze fase.
3. Je werkers voeden; Voor iedere dobbelsteen moet je 1 graan hebben. Heb je dit niet genoeg, betaal dan de rest met minpunten op het doodshoofdspoor.
4. Rampen; Afhankelijk van het aantal doodshoofden dat je hebt gegooid, krijg je te maken met een ramp, deze kunnen zich afspelen op jouw bord, maar ook op die van anderen. Het kan dus in sommige situaties handig zijn om meer doodshoofden te proberen te gooien.
5. Bouwen; In deze stap mag je per gegooide hamer een gebouw bouwen. Er zijn vele soorten gebouwen en ieder gebouw heeft zijn eigen vorm en voordelen. Uiteraard moet je wel over de juiste grondstoffen bezitten om ze te kunnen bouwen.
6. Aanvallen; In deze stap kijk je naar je aantal gegooide zwaarden. Alle spelers die minder zwaarden hebben en zich niet kunnen verdedigen moeten één of meerdere grondstoffen aan jou afstaan.

Als het laatste gebouw van een soort wordt gebouwd, wordt een van de voortgangsfiches omgedraaid zodat er een kruis zochtbaar is. Na het afhandelen van alle stappen wordt er gekeken of alle voortgangsfiches een kruis tonen. Als dit het geval is, is het spel afgelopen, anders begin je weer bij stap 1 met een nieuwe startspeler.

Aan het eind van het spel bereken je de punten aan de hand van het scoreformulier. Hierop staat per gebouw aangegeven wat het aantal punten is. Is het je gelukt om gebouwen binnen gesloten stadsmuren te bouwen, dan worden de punten verdubbeld. Ook zijn er een aantal speciale gebouwen die nog punten geven voor bijvoorbeeld  je aantal dobbelstenen of de boeken die je tijdens het spelen hebt verzameld. Tenslotte worden de verzamelde doodshoofden nog van het totaal afgehaald en is de winnaar bekend.

 

Ons oordeel: Wie de doos van Era opent wordt meteen vrolijk van de materialen en de uitgebreide inlay (ja, sommige mensen worden daar blij van…).  Het spel heeft duidelijke stappen en is snel te leren. Je zult wel keuzes moeten maken in wat je waar bouwt. Dit kan weer gevolgen hebben voor je stadsmuur of als je later een groot gebouw wil gaan plaatsen. Alle acties, kosten en opbrengsten staan netjes op het zichtscherm vermeld, dus je hebt alle info bij de hand tijdens het spelen van een potje Era. Wees alleen niet lui en zorg dat je alle gebouwen op tafel neerlegt, zodat je duidelijk kan zien wat er nog op tafel ligt, anders kan het spel wel eens sneller afgelopen zijn dan je dacht.
Het is een leuke roll and build om te spelen. Ook hier zijn er genoeg manieren om punten te behalen, bouw je eigen stad, maar houdt de rest ook zeker in de gaten. De uitstraling is leuk en zeker met alle gebouwen op je spelersbord heb je een leuke eyecatcher.

Score 1-5: 4,25

Vergelijkbare berichten