Notre dame

author
3 minutes, 14 seconds Read

2-5 spelers                                                                                                                                   Uitgever: Ravensburger
45-75 minuten                                                                                                      Genre: medium complex familiespel
leeftijd 10+

Wellicht komt de titel van dit spel je bekend voor, dat kan zeker kloppen, want dit is een 10 jaar jubileum editie dus het spel is al enige tijd op de markt. In 2017 is deze opnieuw uitgebracht. Wij zijn toch wel grote fans van Stefan Feld en we waren dan ook best benieuwd naar Notre Dame.

Het speelbord ziet er weer bijzonder uit bij dit spel en heeft steeds een andere vorm die afhankelijk is van het aantal spelers. Iedere speler begint in zijn eigen wijk rondom de Notre Dame. Je beschikt over een autootje om door de stad te rijden, wat geld, actieblokjes en een helper die je extra kan ondersteunen in het spel. Verder heb je een set met actiekaarten in je eigen kleur.

Het doel van het spel is om, als hoofd van de familie, iedereen zo in te zetten dat je de meeste punten binnen haalt en zo het spel gaat winnen. Je kunt hierbij gebruik maken van experts en soms zelf van leden van de andere families. Ben jij iedereen te slim af, dan ga je er met de eeuwige roem vandoor.

Aan het begin van je beurt pak je de bovenste 3 kaarten van de stapel met familieleden. Deze wonen in diverse wijken rondom de Notre dame. Je kiest er een die je wilt gebruiken en de andere twee geef je door aan je linkerbuurman. Jij krijgt van je rechter buurman zijn twee kaarten en daar kies je ook de beste uit en zo gaat dat nog een keer. De startspeler mag nu van die drie kaarten zijn eerste actie spelen. Zo kun je geld halen bij je neef op de bank, ga bij je tante in het hotel langs om geld te halen, neem je een invloedssteen of bestrijd je de pest.

Zorg dat je de pest onder controle houdt, want de ratten verspreiden het snel. Verder heeft ieder huis zijn eigen voordelen. Sommige plekken leveren meer op als je invloedsstenen krijgt in die wijk, dus hier zul je ook acties aan moeten wijden. Mocht de pest namelijk uitbreken, dan verlies je punten en is de familie diep geraakt. Ook de Notre Dame, het middelpunt van het bord, moet worden opgebouwd en daar wil je natuurlijk ook je steentje aan bijdragen.

Tenslotte heb je nog een auto tot je beschikking waarmee je door de smalle straatjes van Parijs gaat rijden om zo nog meer punten binnen te halen door markten te bezoeken. Hier kun je diverse goederen halen die weer extra voordeel en punten opleveren. Maar wees er snel bij, want de concurrentie is ook op jacht naar al het moois en verkocht is verkocht.

Het spel wordt gespeeld in 9 rondes. Na iedere 3 ronden worden er ook punten verdeeld aan iedereen die al heeft bijgedragen aan de bouw van de Notre Dame, dus wacht niet te lang om hieraan deel te nemen.

Na 9 rondes wordt er gekeken wie de meeste punten heeft verzameld en die is de winnaar van het spel.

Ons oordeel: Je kan ons niet snel teleurstellen bij een spel van Stefan Feld. Er zitten altijd veel mogelijkheden in en het blijft tot het einde spannend. In dit geval leiden meerdere wegen door Parijs en je kunt dus ook met verschillende tactieken winnen. Je medespelers zullen je tijdens het spel wel dwingen om even van je huidige tactiek af te zien, soms kun je vooruitdenken en andere keren zul je snel een beslissing in een andere richting moeten nemen om te voorkomen dat een ander er met jouw punten vandoor gaat. Ook de vorm van het bord is niet standaard en dat maakt het voor het oog weer leuk. Kortom, ondanks dat dit al een oudje is wat in een wat nieuwer jasje is gestoken, is het spel zeker niet oudbollig en kan het voorlopig nog jaren mee.

 

Similar Posts