Calavera

Uitgever: Moses Verlag (https://www.moses-verlag.de/)
Genre: roll and write
spelers: 2-4
20 minuten
leeftijd 8+


Calavera is een spel waarbij je wint door door zo veel mogelijk kruisjes op je blaadje te zetten. Denk hierbij niet gelijk aan de Qwixx serie, want de schedels (calaveras) staan alleen niet voor niets op de doos. Je hebt niet alleen invloed op je eigen kruisjes maar als je het goed speelt kun je je tegenstander met een paar tactische zetten in de dodenzone krijgen, waarbij de kruisjes ineens veel minder of zelfs minpunten zijn.

Inhoud van de doos:
* 6 dobbelstenen
* een spelblok

Elke speler begint het spel met een velletje papier en een pen. De speler die aan de beurt is, werpt de dobbelstenen.Dit mag hij tot 3x opnieuw doen met een willekeurig aantal dobbelstenen (de doodshoofdjes mogen niet opnieuw gegooid worden) of tot er 3 of meer doodshoofdjes zijn gegooid. uit het resultaat van de worp mag 1 kleur gekozen worden om weg te strepen. Voor elke dobbelsteen 1 vakje in de betreffende kleur. als er 1 of meer doodshoofdjes liggen, moeten de tegenstanders uit de overgebleven dobbelstenen een kleur kiezen die ze afstrepen. Gooi je 3 of meer doodshoofdjes, dan mag je zelf niets wegkruisen, maar moeten de andere spelers wel een kleur kiezen om weg te strepen.

 

Zet je teveel kruisjes, kom je in de dodenzone terecht. Heb je met 10 kruisjes per kleur nog de maximale score van 10 punten, kom je hier overheen, kun je zelfs naar -3 terugvallen. Je hebt wel de mogelijkheid om je score per kleur vast te zetten. Hiervoor moet je afhankelijk van de hoogte van je score 2 of 3 rozen gooien. Als dit lukt, mag je een van de rijen die aan de voorwaarden voldoet dichtzetten, waardoor je score voor die rij niet meer maar ook niet minder kan worden.

Ons oordeel: Moses Verlag is een leuke samenwerking aangegaan met Klaus-Jürgen Wrede, ook wel bekend van Carcassonne. Dit staat garant voor eenvoudige regels en veel spelplezier. Eerlijk gezegd, zijn we met alle roll en write spellen die op dit moment op de markt zijn ook een stuk kritischer geworden. De meeste spellen zijn veel van hetzelfde en vaak is het een kwestie van kruisjes zetten. Het is dan ook best knap dat Calavera onze aandacht heeft weten te trekken. Dit komt met name door de interactie met andere spelers. In het begin wil je zo veel mogelijk kruisjes zonder doodshoofdjes, verderop wil je juist rozen of veel doodshoofdjes en veel dobbelstenen van 1 kleur, zodat je je tegenstander kan opzadelen met extra kruisjes waardoor hij in de dodenzone terecht komt en hij ineens een stuk minder punten krijgt. Of je gaat voor de wat veiligere manier en stelt je kleuren veilig om te voorkomen dat je tegenstander jou een hak zet. Door de interactie die je hierdoor hebt, is Calavera een erg leuk spel dat wat ons betreft nog vaak op tafel gaat komen.

Score 1-5: 4,5

Met dank aan https://www.moses-verlag.de/ voor de foto’s en het beschikbaar stellen van het spel.

Vergelijkbare berichten