Toko Island

Uitgever: Helvetiq
Genre: coöperatief, memory
Spelers: 1-4
Duur: 15 minuten
Leeftijd: 6+

Samen met je vrienden heb je een schatkaart ontdekt en jullie varen af naar het eiland waar de schatten liggen. Wetenschappers en onderzoekers hebben jullie gevraagd om waardevolle schatten voor hen mee te brengen. Lukt het jullie de juiste 10 schatten te vinden?

Het spel is makkelijk op te zetten. Er is 1 boot met gereedschappen erop, het eiland leg je in de doos en de fiches worden van klein naar groot in de uitsparingen gelegd. Het spel bestaat uit verschillende levels, op de achterkant van de schatkaarten staat welke kaarten je voor welk level moet pakken. Deze leg je achterin de boot bij het gereedschap en je draait de bovenste kaart om. Dit is de eerste schat die gezocht moet worden. Verder leg je een rariteitenkabinet in de buurt om je schatten in uit te kunnen stallen.

Wanneer je aan de beurt bent, mag je een gereedschap uit de boot kiezen. Sommige gereedschappen zijn sterker dan de andere en het soort gereedschap bepaalt ook nog eens waar je mag graven. Kies je een gereedschap wat 3x in het zand mag graven, dan mag je het gereedschap tijdens je beurt ook 3x gebruiken. je draait eerst 1 fiche om, komt dit niet overeen met de opengedraaide schatkaart, dan ga je gewoon verder. Komt het wel overeen, dan leg je het fiche in het rariteitenkabinet en draai je een nieuwe kaart om en zoek je verder tot je gereedschap op is. Is je beurt voorbij, dan worden alle fiches die nog opengedraaid liggen op het eiland, weer dichtgedraaid. Je moet dus goed onthouden waar als ligt, want mogelijk heb je een van de items later nog nodig.

Het spel is afgelopen als er geen gereedschappen meer zijn of als alle schatten gevonden zijn. In het eerste geval hebben de spelers verloren, in het tweede geval hebben ze gewonnen. Wanneer het team gewonnen heeft, kan er gekeken worden of ze aan bepaalde kriteria voldoen (afhankelijk van de moeilijkheid van het gekozen spel. ) Is dit het geval krijgen ze een kaartje wat in een verzamelboek kan worden geplakt. Heb je de basis eis gehaald, mag je het kaartje met de matte kant boven leggen, heb je de extra moeilijke test volbracht, dan mag de glimmende kant naar boven.

Ons oordeel: Het thema schatzoeken is een thema wat kinderen erg aanspreekt. Ook het memory aspect is weer eens een andere vorm, maar wel altijd een succes. Wat wel een beetje uit het thema valt is het weer achterlaten van schatten en ze later weer opnieuw opgraven, maar goed, kinderen denken daar niet echt over na. 6+ is wat ons betreft een prima indicatie voor kinderen die niet vaker spellen spelen. Onze dochter begreep de basis al met bijna 4, de tactiek erachter is dan nog wat ver gezocht, maar ze vind het een leuk spel om te spelen, dus eerder spelen is zeker mogelijk. Het inzicht groeit dan met de jaren. Voor de kinderen is het ook erg leuk en uitdagend om de verschillende kaartjes te sparen of te upgraden met een spel. Voor volwassenen onderling zou ik dit spel niet op tafel leggen.

Merijne’s Score:(1-5) 4,0
Onze score: 4,0 met kinderen, 2,5 met volwassenen

Vergelijkbare berichten