Spellenclub

Miyabi

Bron foto: Boargamegeek

 

Uitgever: HABA
Genre: familiespel/legspel
spelers: 2-4
45 minuten
leeftijd 8 – 99


Strijd tegen je tegenspelers om de mooiste Japanse tuin te maken. Leg je tuin aan op verschillende niveaus voor extra punten en wie weet ga je na 6 rondes wel met de winst naar huis.

Inhoud van de doos:
* 4 spelborden
* 6 houten lantaarns in 4 spelerskleuren
* 6 bonuskaartjes
* 1 bonsai voor de startspeler, een infofiche en een rondemarkeerder
* 96 tuinonderdelen
* 1 scorebord
* 4 uitbreidingskaartjes met bijgevoegde tegels als dit van toepassing is.

Afhankelijk van het aantal spelers wordt het speelveld geprepareerd met verschillende tegels. Elke speler krijgt een spelersbordje waarop de tuin gemaakt moet worden en 6 houten lantaarns die boven het bord gezet moeten worden.


Bron foto: Boargamegeek

Het spel speelt over 6 rondes en elke ronde moeten de spelers om beurten kiezen welke tegel ze op hun bordje neer moeten leggen. Dit is nog niet zo eenvoudig als het lijkt, want in elke kolom mag in een ronde maar 1x iets gebouwd worden en per rij wordt er bepaald wat er mag liggen. De grotere tegels bevatten altijd 1 bebouwd deel met 1 of 1 delen die nog leeg zijn. In de kolom met een leeg deel mag nog wel gebouwd worden. Heb je een tegel neergelegd, dan moet je een lantaarn boven de kolom zetten waar net is gebouwd.


Bron foto: Boargamegeek

Na het bouwen krijg je punten: 1 punt voor elke kleine tegel, 2 punten voor een iets grotere tegel en 3 punten voor een grote tegel. Dit aantal mag je vermenigvuldigen met de laag waarop je hebt gebouwd. Hoe hoger je de tegels dus opstapelt, hoe meer punten. (vergelijkbaar met NMBR9). Ben je de eerste die een 5e laag in een rij maakt, dan krijg je de punten, plus een bonuskaartje voor die rij met nog extra punten. Na 6 rondes wordt bekeken wie er in welke rij de meeste bouwsels heeft en die speler krijgt bonuspunten. De speler die hierbij als tweede eindigt, krijgt ook extra punten, maar wat minder. De speler die uiteindelijk de meeste punten heeft gehaald, wint het spel.

Ons oordeel: Met Miyabi van Michael Kiesling (Je weet wel die van Azul) heeft HABA weer een nieuwe mooie titel te pakken. Het spel is niet moeilijk om uit te leggen en speelt makkelijk weg, maar bevat als je hiervoor gaat toch behoorlijk wat tactiek.  Speel je met wat jonger publiek of mensen die niet zo vaak spellen spelen, dan kun je prima uit de voeten door je met je eigen tuin bezig te houden, maar wil je er meer uithalen, dan is het nog een hele uitdaging om naast je eigen tuin, ook die van de andere spelers in de gaten te houden, want je zal al snel zien dat sommige tegels niet meer in hun tuin passen en je die niet direct hoeft te pakken, of dat je misschien toch beter eerst een minder waardevolle tegel kunt pakken om te zorgen dat ze er niet met 2×5 punten en de bonus vandoor gaan.  Met de 4 verschillende uitbreidingen, kun je het spel nog net weer iets pittiger maken. Klein nadeel voor ons is dat er geen inlay in de doos zit en we hadden graag de spelborden van wat dikker karton gezien in plaats van het dikke papier dat het nu is en het is wat vreemd dat er van bepaalde soorten bouwsels evenveel in het spel zitten, maar je voor de ene soort heel veel bonuspunten kunt verdienen en voor een ander soort relatief weinig, maar als je hier rekening mee houdt tijdens het spelen, kan dit ook weer een extra competitief element toevoegen. Ondanks deze kanttekening, durf ik gerust te zeggen dat je niet teleurgesteld wordt als je nog een keer 45 minuutjes over hebt op een spelavond en Miyabi op tafel legt.

Score 1-5: 3,75

De volgende Spelavond is over:
weken
0
3
Dagen
0
6
uren
2
1
minuten
5
5
seconden
5
0