Meowtopia

author
2 minutes, 51 seconds Read

2-4 spelers
Uitgever:  RUNES Editions
40  minuten
Genre: familiespel
leeftijd: 8+

In Meowtopia ben je de baas over een aantal katten en deze katten moet je inzetten om in de mijn te werken, voedsel te verbouwen en water te geven en natuurlijk meer katten aan te trekken. Het doel van het spel is hierbij om zo veel mogelijk punten te scoren.

In de doos zit 1 algemeen speelbord, 4 individuele borden met per speler 6 bijbehorende kattentegels en een scorefiche, 5 actiekaartjes, 34 landbouwtegels, 32 waterkanaaltjes, fiches met voedsel, goud of minpunten.

Je begint het spel met een spelersbordje en 2 katten in je eigen kleur. hiernaast krijg je vast 2 landbouwvelden en een stukje kanaal, waarmee je velden je direct van 2 voedsel voorzien.

Een ronde bestaat uit 3 fases:

  1. wakker worden
  2. je katten aan het werk zetten
  3. eten geven

In fase 1 kun je katten die liggen te slapen wakker maken. Om 1 kat wakker te maken, kun je je tegel van de slapende kant naar de wakkere kant leggen. Wil je meerdere katten wakker maken, moet je voor elke kat 1 voedsel betalen. Wanneer al je katten al wakker zijn, krijg je 1 voedsel.

In fase 2 heb je keuze uit 5 acties. die je door 1 of meerdere van je katten kan laten uitvoeren: voedsel of goud regelen, landbouwvelden aanleggen of irrigeren of het aantrekken van nieuwe katten. Nadat jij je katten hebt ingezet, gaan je katten slapen en draai je de katten tegel om. De actie die jij kiest, mag ook door andere spelers worden uitgevoerd, zij mogen hiervoor maar 1 van hun katten inzetten. Wil je geen gebruik maken van een actie van een andere speler, mag je altijd een slapende kat van jezelf wakker maken. Als iedereen aan de beurt is geweest, blijven er altijd  1 of meer tegels over. Hierop wordt extra voedsel gelegd. Wanneer je een kat aantrekt, kun je ervoor kiezen om hem bij je werkers te leggen of om er een handelaar van te maken. Goederen of geld die een handelaar aan het einde van het spel in zijn bezit heeft, zijn meer punten waard dan wanneer je losse munten of goederen hebt.

In fase 3 moeten alle katten te eten krijgen. Elke kat heeft 2 voedsel nodig. Je landbouwvelden die geïrrigeerd zijn leveren altijd 1 voedsel op, dit kun je aanvullen met losse voedselfiches die je bij elkaar hebt kunnen sprokkelen. Kun je een kat niet te eten geven, heb je 2 mogelijkheden: De kat dwaalt af naar de bossen om eten te zoeken en hij verdwijnt, later kun je deze dan opnieuw inhuren of de kat wordt erg dwars en levert je 3 minpunten op

Het spel is afgelopen als 1 speler al zijn katten heeft ingehuurd, de landbouwgrond of de irrigatie kanalen op zijn. Hierna wordt de ronde nog afgespeeld, en krijgt iedereen punten voor het aantal katten, het aantal geïrrigeerde landbouwvelden, munten en grondstoffen.

Onze conclusie: Meowtopia speelt vlot weg, maar hoewel het spel van 2 tot 4 spelers is, zouden we de 2-spelerversie niet aanraden. Je bent dan eigenlijk alleen maar op en neer aan het pingpongen en het spel komt niet zo goed uit de verf. Met 3 of 4 spelers wordt het ineens een stuk interessanter omdat je dan meer mogelijkheden hebt om katten om te draaien of acties van andere spelers te gebruiken. De doos geeft aan dat het spel vanaf 12 jaar gespeeld kan worden, maar we verwachten dat dit door de eenvoudige regels en de korte speeltijd ook geen problemen op hoeft te leveren voor kinderen tussen de 8 en 12.

Similar Posts