Versailles

IMG_4620

 

We zijn in Frankrijk in de buurt van Parijs. Frankrijk wordt geregeerd door Louis XIV en zijn onderdanen zijn zo blij met hem dat ze een paleis voor hem willen bouwen. Jij werkt met een aantal opzichters samen om dit paleis zo mooi mogelijk te maken. De opzichter die de grootste bijdrage levert aan het paleis krijgt de gunst van de koning en wint het spel. Als opzichter moet je zorgen dat jouw arbeiders je gaan voorzien van genoeg steen, hout en goud om het paleis en de tuinen van te kunnen bouwen. Je moet zorgen voor de juiste inrichting die aansluit op de rest van het paleis en je moet je arbeiders scholen. De arbeiders zijn helaas niet zo actief als je zelf zou willen en werken alleen als jij als opzichter komt kijken hoe ze het doen. Met een beetje goede scholing kun je ze wel zover krijgen dat ze ook aan het werk gaan als er een andere opzichter van een van je medespelers op de locatie aanwezig is, dus het is belangrijk ook daar wat tijd in te steken.

IMG_4619      IMG_4621      IMG_4622

Om meer uit een locatie te kunnen halen, zijn er meer arbeiders nodig. Dit zorgt ervoor dat de arbeiders zich gedurende het spel steeds verplaatsen om overal het optimale te kunnen bereiken. Dit resulteert erin dat de arbeiders steeds rondjes lopen. Koning Louis XIV ziet al deze arbeiders steeds vanuit zijn oude verblijf het pad naar zijn nieuwe paleis oversteken en wordt steeds nieuwsgieriger. Bij elke oversteek komt hij dan ook een stukje dichterbij. Het spel eindigt als het paleis is afgebouwd of als de koning voor die tijd het paleis heeft bereikt. Let wel op bij het leggen van de tegels in het paleis. Alles moet goed aan de rand en de andere tegels passen. Het kan dan ook zijn dat je voor een tegel kiest waarvan later blijkt dat je hem niet kan plaatsen omdat hij nergens meer past. Ook kan het zijn dat het paleis bijna af is en er geen tegels meer zijn om de laatste gaten op te vullen. Onze ervaring is dat het beter is om ook dan het spel direct te laten stoppen. Anders gaat iedereen proberen op een andere manier nog punten te hamsteren, wat nog wel eens negatief kan uitpakken voor de speler die als laatste aan de beurt is, omdat er voor die persoon niets meer overblijft waar mee hij nog punten kan pakken.

IMG_4624 IMG_2537

Conclusie: Versailles is een spel wat een beetje tussen de familiespellen en de expertspellen in zit. Met te veel leuke spellen in de kast is dit niet onze eerste keuze, maar zeker ook niet de laatste en als afwisseling is het een leuk spel om in de kast te hebben. Het thema is goed doorgevoerd en daardoor zijn de regels goed te begrijpen en zit er een goede logica in.

Vergelijkbare berichten